Penkkiurheilijan kokema intohimoinen fanittaminen - Aro, Santeri (My University, 2024)
Urheilufanit kokevat monenlaisia tunteita, joita urheiluseurat voivat hyödyntää rakentamalla emotionaalisia siteitä kannattajiinsa, mikä tukee sekä sitoutumista että taloudellista menestystä. Urheiluseurojen kannattajia voidaan pitää asiakkaina, joiden käytöksen ymmärtäminen on keskeistä kilpailullisella toimialalla. Tämä tutkielma syventää aihetta keskittyen erityisesti fanien haastatteluihin ja intohimoisen fanituksen merkitykseen yksilön identiteetissä. Intohimoinen fanittaminen ja sen tutkiminen tieteellisesti on nykymaailmassa hyvin ajankohtaista. Se koskettaa monia eri näkökulmia, kuten kulttuuria, taloutta, markkinointia, teknologiaa ja ihmisten käyttäytymistä. Syvällisempi ymmärrys fanien kokemuksista auttaa kehittämään markkinointistrategioita, fanikokemuksia ja urheiluseurojen ja fanien välistä vuorovaikutusta. Tutkielman teoreettinen viitekehys tarkastelee intohimoisen fanituksen ilmenemistä ja sen vaikutusta suomalaisten penkkiurheilijoiden identiteettiin ja arkeen. Viitekehys keskittyy erityisesti siihen, miten emotionaalinen sitoutuminen ja aktiivinen osallistuminen rakentavat ja ylläpitävät fanien intohimoa. Tässä tutkielmassa tavoitteena oli tutkia fanittamisen ja intohimon merkitystä sekä niiden vaikutusta ihmisten arkeen ja elämäntapaan. Tutkimus perustui aineistoon, joka koostui teemahaastatteluista, joissa käsiteltiin fanittamiseen ja intohimoon liittyviä teemoja. Haastateltaviksi pyrittiin valitsemaan eri urheilulajien seuraajia edustamaan erilaisia fanikulttuureja ja kokemuksia. Tämä monipuolisuus auttoi vertailemaan erilaisten urheilulajien fanien kokemuksia ja ilmentymiä intohimoisesta fanittamisesta. Fanittaminen ja urheilun seuraaminen ovat monille syvästi merkityksellisiä harrastuksia, jotka muokkaavat heidän arkeaan ja identiteettiään. Faneille urheilun seuraaminen vaatii ajankäytön suunnittelua, ja he joutuvat tasapainottamaan fanittamisensa muiden elämänalueiden kanssa. Fanittaminen ei ole vain voittojen juhlintaa, se merkitsee uskollisuutta joukkueelle myös haastavina aikoina. Tunteet, niin ilot kuin pettymyksetkin, ovat kiinteä osa fanisuhdetta, ja moni kokee syvän siteen omaan joukkueeseensa. Intohimo urheiluun voi syttyä jo nuorena ja kehittyä elinikäiseksi sitoutumiseksi, jossa erityisesti paikalliset urheiluseurat vahvistavat fanin identiteettiä ja fanikokemuksia. Fanitus voi näkyä arjessa fanituotteiden käytössä ja joukkueen tukemisena, ja se tarjoaa yhteisöllisyyttä, erityisesti ottelutapahtumissa. Sosiaalinen media on tärkeä faneille, sillä se mahdollistaa tunteiden jakamisen ja yhteisöllisyyden kokemisen myös verkossa. Pääasiassa fanitus on positiivista ja tukee hyvinvointia, mutta pakkomielteisen fanituksen riskit on hyvä tunnistaa, jotta mahdolliset haitat voidaan ehkäistä.
Keywords: penkkiurheilija, intohimo, identiteetti