Ihmisen dendriittisolualaluokat - Laakkonen, Santeri (My University, 2024)
Dendriittisolut ovat hankitun ja synnynnäisen immuunipuolustuksen rajalla toimiva valkosoluluokka. Näille soluille merkittävää on kyky fagosytoida antigeeneja ja esitellä niitä prosessoituina naiiveille T-soluille tavoitteena T-soluvasteet, jolloin yhdistyvät nämä kaksi eri immuunipuolustuksen luokkaa. Dendriittisolut syntyvät hematopoieesissa, lukuun ottamatta follikulaarista dendriittisolua, joka muodostuu muraalisista soluista. Solut jakautuvat alaluokkiin, joista tyypillisimmät ovat klassiset cDC1, cDC2, sekä pDC. Lisäksi on kuitenkin muitakin luokkia, kuten Langerhansin solu, sekä follikulaarinen dendriittisolu. Näille soluluokille ovat erilaistumisen takia tärkeitä erilaiset reseptorit ja niille edelleen sytokiinit, jotka toimivat reseptoriligandeina. Lisäksi solujen transkriptionaalinen säätely kuvataan tutkielmassa. Solujen fenotyyppi ja reseptorien, sekä markkerien ilmentäminen esitetään niin ikään. Dendriittisoluja on historian saatossa nimetty muun muassa näiden pintamarkkerien mukaan, mutta tämä ei ole yksiselitteistä, koska myös anatomiaan perustuvia nimeämistapoja on käytetty. Tämä monimutkaistaakin solujen tunnistamista ja selkeä nimeämistapa olisi tarpeellinen tulevaisuudessa.
Keywords: dendriittisolu, cDC, pDC, follikulaarinen dendriittisolu, FDC, Langerhansin solu, LC