Persoonallisuushäiriöiden esiintyvyys nuoruusikäisillä - Auvinen, Anna (My University, 2021)
Persoonallisuushäiriöt ovat haitallisia ajatus- ja käytösmalleja, jotka aiheuttavat merkittävää haittaa potilaalle ja tämän läheisille. Ne vaikuttavat potilaan kykyyn säädellä ja ilmaista omia tunteitaan, sekä tulkita toisten tunteita. Persoonallisuushäiriöön liittyvät häiritsevät piirteet ja käytös ovat syvälle juurtuneita ja tavallisesti potilaan on itse niitä vaikea tunnistaa. Ne ovat pitkäaikaisia, ja niiden kehityksen tiedetään alkavan jo nuoruudessa. Persoonallisuushäiriöitä ei kuitenkaan tyypillisesti diagnosoida nuorille, eikä niiden esiintyvyydestä nuoruusikäisillä ole tarkkaa tietoa. Tämä työ toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Katsauksen tavoitteena oli selvittää, mitä persoonallisuushäiriöiden esiintyvyydestä tiedetään nuoruusikäisillä tämän hetken tutkimusten perusteella. Katsaukseen valittiin 24 alkuperäistutkimusta, jotka arvioitiin systemaattisesti ja joiden tulokset koottiin syventäväksi opinnäytetyöksi. Persoonallisuushäiriöiden esiintyvyys nuoruusikäisillä oli tutkimuksissa normaaliväestössä välillä 15–30 %, ollen keskimäärin 19 %. Potilasaineistoissa esiintyvyys oli välillä 22–74 %, ollen keskimäärin 49 %. Suurin esiintyvyys havaittiin osastopotilailla, joista noin 60 % sairasti persoonallisuushäiriötä. Häiriöistä yleisin oli epävakaa persoonallisuushäiriö, jonka esiintyvyys potilasaineistossa oli noin 20 %. Persoonallisuushäiriöiden todettiin nostavan riskiä muille mielenterveydenhäiriöille, ja riskin todettiin pysyvän koholla myös aikuisuudessa. Pysyvyys oli samaa luokkaa kuin aikuisilla, ja hoidolla todettiin olevan merkittävä yhteys oireiden paranemiseen. Persoonallisuushäiriöt ovat nuoruusikäisillä katsauksen mukaan yleisiä, erityisesti potilasaineistoissa. Esiintyvyydet kuitenkin vaihtelivat merkittävästi, ja tutkimuksia aiheesta on vasta vähän. Lisätutkimukset olisivat aiheellisia, sillä katsauksen perusteella persoonallisuushäiriöllä on pitkäaikaisia vaikutuksia nuoren mielenterveyteen, ja oikealla hoidolla niiden ennustetta voidaan merkittävästi parantaa.
Keywords: persoonallisuushäiriöt, nuoruusikä, esiintyvyys