Traktori muistojen kuljettajana : Naisten kokemukset maaseudun teknologisesta muutoksesta Traktorini-muistitietokeruun (2007–2008) valossa - Vaskivuori, Sonja (My University, 2026)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee naisten kokemuksia maatalouden koneellistumisesta. Tutkielman alkuperäisaineistona käytän Suomen Maatalousmuseo Saran ja Suomalaisen Kirjallisuuden seuran Traktorini-muistitietokeruuta vuosilta 2007 ja 2008. Käytän vain naisten ja pariskuntien vastauksia. Tutkimuksessa yhdistyvät muistitieto, kokemushistoria, aistihistoria ja tunteet metodologiseksi kokonaisuudeksi. Muistitiedon avulla selvitetään, millaisia tunteita hevosiin ja uusiin traktoreihin on ja miten muuttunut maaseutu on koettu aistimuksineen. Koko tutkielmaa läpäisee kokemusrakenteen käsite, jonka avulla muistitietovastaukset on jaettu kolmeen ryhmään. Kokemusrakenteella tarkoitetaan kaikenlaisia yhteiskunnan rakenteita, jotka johtavat tietynlaisten kokemusten kokemiseen. Tässä tutkimuksessa kaikkia muistelijoita yhdistäviä rakenteita ovat suomalaisuus ja naiseus, heitä taasen erottaa suhde traktoriin, maatalouteen ja maaseutuun. Traktorinaiset kertovat muistoissaan ajaneensa traktorilla, ja he ovat ainakin nuoruudessaan asuneet maatilalla. Muistiinkirjaajat muistelevat jonkun läheisen miehen traktoria, tai kirjoittavat läheisen muistelun perusteella. Heistä monet kuvailevat itseään emänniksi, ja heillä on niin ikään maataloustaustaa. Kesävieraat taasen muistelevat mökkipaikkakunnan traktoreita, ja heistä monet ovat tietyllä tapaa ulkopuolisia maaseudulla. Riippuu muistelijan ryhmästä, millaisia tunteita ja kokemuksia heillä on traktoreihin liittyen. Traktorinaisille kone oli työväline, mutta joillekin heistä jopa läheinen kumppani. Muistiinkirjaajien tunteet traktoreihin liittyivät traktorin omistaneeseen läheiseen. Kesävieraat olivat traktoreita kohtaan eniten kriittisiä, ja vaikka muissakin ryhmissä hevosesta luopuminen koettiin raskaasti, näyttää muutokseen tottuminen olleen kesävieraille kaikista vaikeinta. Traktorimuistoihin liittyy myös muuttuneen maaseudun kokemista. Monet kirjoittavat uudesta ääniympäristöstä, muista aisteista vähemmän. Maaseutuun liittyy myös nostalgiaa, joka korostuu siellä vain toisinaan käyvien kesävieraiden muistoissa.
Keywords: traktorit; maatalous; muistitietotutkimus; rakennemuutos; lähihistoria; naishistoria; hevonen; maaseutu; nostalgia