Tahallista vai tahatonta? : Luvattomat kajoamiset kiinteisiin muinaisjäännöksiin vuosina 2010-2019 Pirkanmaalla - Mettälä, Helen (My University, 2022)
Tutkimus käsittelee kiinteisiin muinaisjäännöksiin kohdistuneita luvattomia kajoamistapauksia vuosien 2010–2019 aikana Pirkanmaan alueella. Tutkimusaineistosta ilmeni aikavälillä tapahtuneen 29 luvatonta kajoamista. Kajoamistapauksissa on huomioitu vain ihmistoiminnan aikaansaamat vahingot. Kajoamiset ovat tapahtuneet maan- ja metsänkäyttöhankkeissa sekä metallinetsinnän ja muun ihmistoiminnan seurauksena. Tutkimuksessa pyritään tapaustutkimuksen keinoin selvittämään, miksi luvattomia kajoamisia tapahtuu ja millaisesta ilmiöstä ne myös yhteiskunnallisella tasolla kertovat. Tutkimuskysymykseen etsitään vastauksia ja pohditaan myös sitä, miten luvattomia kajoamisia voitaisiin ennaltaehkäistä tulevaisuudessa. Lisäksi nostetaan esille kajoamistapauksiin liittyvää problematiikkaa, joka ilmenee esimerkiksi rajaamattomissa muinaisjäännöksissä ja kajoamistapauksista käydyssä keskustelussa. Vuosien 2010–2019 tapaukset osoittavat, että muinaisjäännösten luvattomia kajoamisia tapahtuu sekä tahattomasti että joissakin tapauksissa myös tahallisesti. Motiiveja on joidenkin tapauksien osalta vaikea tulkita, mutta ne usein liittyvät tiedon ja ymmärryksen puutteeseen sekä informaatiokatkoksiin eri toimijoiden välillä. Luvattomia kajoamisia voitaisiin ennaltaehkäistä etenkin tietoisuutta lisäämällä sekä tiedonkulkua tehostamalla.
Keywords: Pirkanmaa, tapaustutkimus, muinaismuistolaki, kulttuuriperintö, kiinteät muinaisjäännökset