Terveydenhuollon ammattilaisen päätöksenteon haasteet sydänpotilaan palliatiivisen hoitolinjauksen tekemisessä : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Valkonen, Tanja (My University, 2024)
Sydän- ja verisuonisairaudet, kuten sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt, ovat maailmanlaajuisesti sekä Suomessa johtava kuolinsyy. Vuonna 2022 Suomessa kaikista kuolemista sydän- ja verisuonisairauksien osuus oli 31 % ja syöpäsairauksien osuus oli 21 %. Vaikka sydän- ja verisuonisairauksien oiretaakan koetaan olevan samankaltainen kuin syöpäsairaalla, siirretään sydänpotilaat palliatiivisen hoidon piiriin harvemmin ja myöhemmässä vaiheessa kuin syöpäpotilaat. Maailmanlaajuisesti vain 14 % sydänpotilaista saa palliatiivista hoitoa elämänsä loppuvaiheessa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli kuvata sydänpotilaan palliatiivisen hoitolinjauksen päätöksentekoa ja päätöksentekoon liittyviä haasteita terveydenhuollon ammattilaisen näkökulmasta. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman systemaattinen tiedonhaku suoritettiin CINAHL- ja PubMed-tietokannoissa. Kirjallisuushaku suoritettiin maaliskuussa 2024. Haun tuloksena löytyi yhteensä 1012 artikkelia, joista tutkielmaan valittiin mukaanotto- ja poissulkukriteerien perusteella kuusi (6) tutkimusta. Tutkielmaan valitut tutkimukset olivat kaikki kvalitatiivisia haastattelututkimuksia, joissa käytettiin teema-analyysia (n=5) ja vertailevaa analyysia (n=1) haastattelujen analysointiin. Tutkimuksien laatu arvioitiin JBI (Joanna Briggs Institute) laadunarviointikriteerein. Tutkielmassa käytettyjen tutkimusten laatu arvioitiin hyväksi. Tutkielman aineistot analysoitiin induktiivisesti teema-analyysillä. Tutkielman tulosten mukaan terveydenhuollon ammattilaiset kokivat palliatiiviseen hoitolinjauksen päätöksenteon haasteina muun muassa sairauden etenemisen vaikean ennustettavuuden, virheellisen käsityksen palliatiivisesta hoidosta, pelon potilaan luottamuksen menettämisestä, riittämättömän ajan palliatiivisesta hoitolinjasta keskusteluun vastaanotoilla sekä luovuttamisen tunteena potilaan siirtyessä palliatiiviseen hoitoon. Tutkielman tuloksen avulla voidaan osoittaa, että terveydenhuollon ammattilaisella on useita haasteita, jotka vaikeuttavat palliatiivisesta hoidosta keskustelua sydänpotilaan kanssa sekä palliatiivisen hoitolinjauksen päätöksenteossa.
Keywords: palliatiivinen hoito, sydäntaudit, päätöksenteko