Faktorimallit Suomen osakemarkkinoilla : Tutkimus Helsingin pörssin osakkeilla vuosina 2010–2021 - Kauppinen, Oona (My University, 2022)
Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia osakkeiden tuottojen arvioimiseen kehitettyjä faktorimalleja ja niiden taustalla olevia ilmiöitä. Tutkielman tavoitteena on selvittää kuinka hyvin yhden, kolmen ja neljän faktorin hinnoittelumallit selittävät osakkeiden tuottoja Suomen osakemarkkinoilla vuosina 2010–2021. Tavoitteena on tutkia myös, onko koko-, arvo- ja momentum-ilmiöitä havaittavissa Suomen osakemarkkinoilla. Osakemarkkinoilla on havaittu markkina-arvoltaan pienen koon yritysten tuottavan korkeampia tuottoja kuin suuren koon yritysten, arvo-osakkeiden tuottavan korkeampia tuottoja kuin kasvuosakkeiden ja viime aikoina hyvin tuottaneiden osakkeiden positiivisen tuottokehityksen jatkuvan myös lähitulevaisuudessa. Vain markkinafaktorin sisältävä arvopapereiden hinnoittelumalli on saanut kritiikkiä muun muassa näiden havaintojen takia. Useamman faktorin hinnoittelumallit pyrkivät huomioimaan nämä ilmiöt ja ne sisältävät esimerkiksi markkina-, koko-, arvo- ja momentum-faktorit. Tutkielman empiirisessä osiossa tutkitaan yrityksen koon ja arvon mukaan koostettujen portfolioiden tuottoja sekä koon ja tuottojen momentumin mukaan muodostettujen portfolioiden tuottoja. Anomalioiden esiintymistä arvioidaan vertailemalla portfolioiden tuottoindeksejä sekä riskikorjattuja tuottoja. Faktorimallien toimivuutta tutkitaan regressioanalyysillä käyttämällä koko-arvo portfolioiden sekä koko-momentum portfolioiden ylituottoja selitettävinä tekijöinä ja faktoreihin kuuluvia riskifaktoreita markkina-, koko-, arvo- ja momentum-faktoria portfolioiden ylituottoja selittävinä tekijöinä. Tutkimustulosten mukaan arvo- ja momentum-ilmiöt ovat havaittavissa Suomen osakemarkkinoilla vuosina 2010–2021. Tulosten mukaan neljän faktorin malli toimii parhaiten selitettäessä yrityksen koon ja tuottojen momentumin perusteella muodostettujen portfolioiden ylituottoja ja kolmen faktorin malli toimii hyvin selitettäessä koon ja arvon perusteella muodostettujen portfolioiden ylituottoja.
Keywords: Suomen osakemarkkinat, faktorimallit, kokoanomalia, arvoanomalia, momentum-anomalia