Keuhkosyövän kirurginen hoito ja hoitotulokset Tyksissä - Tanner, Santeri (My University, 2026)
Keuhkosyöpä on maailman kolmanneksi yleisin syöpä ja varhaisvaiheen oireettomuuden vuoksi tappavimpien syöpien joukossa. Suurin osa keuhkosyövistä on diagnoosivaiheessa jo levinnyt, mikä tarkoittaa, että tautia ei kirurgisin menetelmin voida enää hoitaa ja kuratiivista hoitoa on harvoin enää mahdollista tarjota. Opinnäytetyön tarkoitus on antaa lukijalleen kattava käsitys keuhkosyövän biologisista ominaisuuksista, oireista ja diagnoosista. Työ käsittelee myös kirurgisen hoidon toteutusta, leikkauskelpoisuutta, leikkausmenetelmiä ja hoitotuloksia. Opinnäytetyö tutkii vuosina 2018 ja 2021 kirurgisesti hoidettujen keuhkosyöpäpotilaiden hoitoa ja hoitotuloksia. Potilaista on kerätty terveystietoja, tietoja syövän levinneisyydestä ja hoitomenetelmästä sekä hoitotuloksista. Tiedot kerättiin SPSS 2.7-tiedostoon ja tuloksia vertailtiin vuosien välillä. Vuonna 2018 Tyksissä diagnosoitiin 228 ja vuonna 2021 223 keuhkosyöpää. Vuoden 2018 potilaista miehiä oli 62 % ja naisia 38 %. Vuonna 2021 miehiä oli 68 % ja naisia 32 %. Potilaiden keski-ikä diagnoosihetkellä oli 71,5 vuotta. Vuoden 2018 keuhkosyövistä 85 % oli ei-pienisoluisia ja 15 % pienisoluisia. Vuonna 2021 vastaavat arvot olivat 82 % ja 18 %. Vuoden 2018 potilaista 15 % hoidettiin kirurgisesti ja vuonna 2021 10 %. Yleisin leikkaustapa oli molempina vuosina lobektomia. Kirurgisesti hoidetuista potilaista 5 vuoden seurannan jälkeen 68 % oli vielä elossa. Keuhkosyöpien määrässä, hoitovalintojen suhteissa tai keuhkosyöpäleikkausten määrässä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Tämä oli hypoteesin mukainen lopputulos, koska vuosien 2018 ja 2021 välillä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia keuhkosyövän hoidossa. Kirurgisesti hoidettujen potilaiden pienen määrän vuoksi elossaolokäyrien vertailu vuosien välillä ei onnistunut. Mahdollisena jatkotutkimuksena ilmeni tutkimusasetelman toistaminen, jos tällä hetkellä pilottivaiheessa oleva keuhkosyövän seulontatutkimus otetaan valtakunnalliseen käyttöön. Uusimalla tutkimus 3–5 vuotta seulontatutkimusten aloittamisesta voidaan vertailla seulonnan hyötyä keuhkosyöpäpotilaiden elinajan ja leikkausten määrän suhteen.
Keywords: keuhkosyöpä, kirurgia