Sepelvaltimoiden ohitusleikkaus 2020-luvulla - Anttila Vesa; Juvonen Tatu; Satta Jari; Kohonen Mika; Jaakkola Pekka (Suomen lääkäriliitto, 2022)
• Sepelvaltimoiden ohitusleikkauksella voidaan helpottaa oireita ja vähentää kuoleman riskiä iskeemistä sepelvaltimotautia sairastavilla potilailla.
• Ohitusleikkauksella saavutetaan erinomaiset pitkäaikaistulokset. Se on suositeltava revaskularisaatiomuoto varsinkin pitkälle edenneen ja vasenta päärunkoa ahtauttavan sepelvaltimotaudin hoidossa.
• Diabeetikoilla ohitusleikkauksella saavutetaan pitkäaikaisempi hoitotulos kuin perkutaanisella pallolaajennus- ja verkkoputkihoidolla.
• Suomessa on merkittäviä alueellisia eroja sepelvaltimotaudin revaskularisaatiomuotojen käytössä.