Parkinsonin taudin ei-motoristen oireiden hoito - Jaakkola Elina; Kaasinen Valtteri; Joutsa Juho (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Parkinsonin tauti mielletään usein puhtaasti motoriseksi liikehäiriösairaudeksi, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, lihasjäykkyys, lepovapina ja tasapainovaikeudet. Parkinsonin tauti on kuitenkin laajempi keskus- ja ääreishermoston sairaus, joka aiheuttaa merkittäviä ei-motorisia oireita. Näihin kuuluvat muun muassa hajuaistin heikkeneminen, autonomisen hermoston toimintahäiriöt, muistihäiriöt, psykiatriset oireet ja uniongelmat. Ei-motorisia oireita esiintyy usein jo ennen motoristen oireiden puhkeamista, ja ne lisääntyvät taudin edetessä. Osa oireista liittyy aivojen dopamiinivajeeseen, osa aiheutuu lääkityksen haittavaikutuksena ja osa liittyy muiden hermovälittäjäainejärjestelmien häiriöihin. Ei-motoristen oireiden vaikutus potilaan elämänlaatuun on jopa voimakkaampi kuin motoristen oireiden, mutta niitä voidaan lievittää merkittävästi lääkehoidoilla.