Etäyhteydellä toteutetun henkilöarvioinnin yhteys työmenestykseen - Kaasalainen, Matias (My University, 2021)
Viimeistään koronapandemian myötä henkilöarviointien toteuttaminen etäyhteydellä on lisääntynyt voimakkaasti, vaikka muutos kohti digitaalisuutta ja paikkariippumattomuutta on ollut käynnissä jo pidemmän aikaa. Aikaisempi tutkimus etäyhteydellä toteutetusta henkilöarvioinnista on tyypillisesti keskittynyt esimerkiksi prosessin pelillistämiseen tai tekoälyn hyödyntämiseen arvioinnissa, mutta perinteisemmille psykologiselle arviointimenetelmille pohjautuvasta henkilöarvioinnista etäyhteydellä on olemassa niukasti tietoa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin, kuinka hyvin etäyhteydellä toteutettu henkilöarviointi ennustaa esihenkilön arvioimaa rekrytoidun henkilön työmenestystä verrattuna perinteiseen henkilöarviointiin. Lisäksi tutkittiin, mitkä psykologiset ominaisuudet ovat vahvimmin yhteydessä erinomaiseen työmenestykseen. Tutkimus tuotti uutta tieota, minkä lisäksi henkilöarviointien laadun seurantatutkimus on osa hyvää henkilöarviointikäytäntöä. Tutkimuksen aineisto koostui esihenkilöille suunnatun seurantatutkimuksen tuloksista sekä Psycon Oy:n henkilöarviointiaineistosta. Rekrytoidut henkilöt olivat työskennelleet uudessa työssään vähintään puoli vuotta työmenestyksen mittaushetkellä. Henkilöarviointien ennustavuutta tutkittiin vertaamalla rekrytoitujen henkilöiden henkilöarviointituloksia esihenkilön arvioimaan työmenestykseen. Otoskoko oli etätilanteessa 96 ja läsnätilanteessa 90 eli yhteensä 186. Tutkimuksessa havaittiin, että etäyhteydellä toteutettu henkilöarviointi ja perinteinen henkilöarviointi ennustivat työmenestystä yhtä hyvin. Yksittäiset ominaisuudet olivat melko heikosti yhteydessä työmenestykseen. Tässä tutkimuksessa numeerinen ja induktiivinen päättelykyky ennustivat erinomaista työmenestystä, kun henkilön estyneisyys ja defensiivisyys puolestaan heikensivät työmenestyksen ennustetta. Tämän tutkimuksen tulokset ovat lupaavia psykologisen etäarvioinnin toimivuuden suhteen, mutta vaihteluvälin kapeutuminen aineistossa hankaloittaa tulosten yleistettävyyttä. Jatkossa etähenkilöarvioinnin ennustavuutta on hyvä tutkia myös koronapandemia-tilanteen helpotuttua, jolloin työnkuvat eivät todennäköisesti rajoitu yhtä vahvasti pelkkään etätyöskentelyyn. Lisäksi on syytä kiinnittää erityistä huomiota käytettyihin työmenestyksen mittareihin sekä tutkimuksen otantaan.
Keywords: henkilöarviointi, ennustavuus, etätyö, työmenestys