Kohti yhteistä ymmärrystä: Tiedonmuodostuksen prosessit ja tiedolla johtaminen aikuissosiaalityössä (TIMO) - Günther, Kirsi; Kulmala, Iida; Laihonen, Harri; Laine, Elina; Launonen, Henna-Riikka; Räsänen, Jenni-Mari; Sujamo, Riikka (Finnish Society of Telemedicine and eHealth (FSTeH), Finnish Social and Health Informatics Association (FinnSHIA), 2026)
Tässä hanke-esittelyssä avataan Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa TIMO-tutkimushanketta (2026–2028). Hankkeen toteuttavat Turun yliopiston sosiaalityön tutkimusryhmä sekä Itä-Suomen yliopiston Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos. Monitieteellisessä hankkeessa tarkastellaan aikuissosiaalityön tiedonmuodostuksen ja tietojohtamisen prosesseja eri hyvinvointialueilla. Tarkemmin sanoen sitä, miten sosiaalityöntekijät, esihenkilöt ja johtajat rakentavat erikseen ja yhdessä ymmärrystä asiakastyössä syntyvästä tiedosta sekä laajemmin tiedon hyödyntämisestä sosiaalityön toiminnan kehittämisessä ja johtamisessa.
Tiedonmuodostus tarkoittaa aikuissosiaalityössä tiedon sisällöllistä ja laadullista tarkastelua, aiemman tiedon kyseenalaistamista ja uuden tiedon tuottamista. Asiakastyössä keskeisiä välineitä ovat havainnointi, lomakkeet, mittarit sekä tietojärjestelmiin tallennettavat asiakirjat. Näin syntyvää tietoa hyödynnetään esimerkiksi asiakkaan tilanteen hahmottamisessa ja palvelupäätösten tekemisessä. TIMO-hanke täydentää sosiaalityön tietojohtamisen sekä tiedonmuodostuksen tutkimusta.