Henkilökohtainen pätevyys ja työsuoritus palkkaperusteena : Henkilökohtaisen palkanosan määräytymisprosessi yksityisellä ja valtiosektorilla - Lähdetniemi, Jenni (My University, 2019)
Työoikeudellisen tutkielman tutkimuskohteena on kollektiivisopimusten uudentyyppisiin palkkausjärjestelmiin sisältyvä järjestelmälliseen arviointiin perustuva henkilökohtainen palkanosa ja sen määräytymisprosessiin liittyvät oikeudelliset kysymykset. Henkilökohtaisen palkanosan määräytyminen perustuu esimiesten suorittamaan yksittäistä henkilöä koskevaan pätevyyden ja työsuorituksen arviointiin. Määräytymisprosessiin liittyvät oikeudelliset kysymykset koskettavat ennen kaikkea paikallisen arviointijärjestelmän laatimista, arvioinnin kohteena olevan henkilön yksityisyyden suojaa, oikeutta yhdenvertaiseen ja tasapuoliseen kohteluun sekä työnantajan oikeutta yksipuolisesti muuttaa henkilölle maksettavan henkilökohtaisen palkanosan määrää. Tutkielman tarkoituksena on tutkia sitä, miten kollektiivisopimuksissa edellä mainitut oikeudelliset kysymykset on otettu huomioon. Tutkielman päälähteenä toimivat yleissitovat työehtosopimukset ja valtion virasto- ja laitoskohtaiset tarkentavat virkaehtosopimukset sekä näihin mahdollisesti liittyvät soveltamista tukevat normistot, kuten sopimusten allekirjoituspöytäkirjat ja palkkausjärjestelmäoppaat. Kollektiivisopimusten lisäksi lähteinä on käytetty kuhunkin oikeudelliseen kysymykseen liittyvää oikeudellista kirjallisuutta sekä aiheeseen liittyviä artikkeleita ja työtuomioistuimen ratkaisuja. Henkilökohtaiseen palkanosaan liittyvien oikeudellisten kysymysten osalta havaittiin, että osaan kollektiivisopimuksista sisältyy määräyksiä, joiden pyrkimyksenä on turvata arviointien luotettavuutta ja yhdenvertaisuutta. Merkittävää on, että kaikkiin tarkastelun kohteena olleisiin kollektiivisopimuksiin tällaisia määräyksiä ei sisältynyt lainkaan. Määräyksiä arvioinneissa saatujen henkilötietojen käsittelystä ja arvioinnissa saatujen tietojen säilytyksestä sisältyi ainoastaan harvoihin kollektiivisopimuksiin. Määräysten eroavaisuudet yksityisen ja valtiosektorin välillä liittyivät ennen kaikkea henkilökohtaisen palkanosan arvioinneissa noudatettavaan menettelyyn, arvioinnin palkkaukselliseen vaikutukseen, arviointien yhdenvertaisuuden valvontaan ja tietojen luovutukseen sekä henkilökohtaisen palkanosan alentamiseen.
Keywords: Palkkausjärjestelmä, henkilökohtainen palkanosa, pätevyyden ja työsuorituksen arviointi