Kolmas sektori sote-palvelujen tuottajana – Näkökulmana sektorirajat ylittävä yhteistyö - Karjalainen, Pia (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2018)
Tässä tutkimuksessa syvennytään kolmannen sektorin sote-palvelujen tuotantoon suomalaisten setlementtiorganisaatioiden kautta ja lähestymiskulmana on sektorirajat ylittävä yhteistyö. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena asiantuntijahaastattelujen kautta. Tutkimuksen teoreettiseksi pääviitekehykseksi valikoitui resurssiriippuvuusteoria ja tulosten analysointimenetelmänä käytettiin Gioia-menetelmää. Tutkimuskysymyksiä esitettiin kolme: 1. Millainen merkitys kolmannella sektorilla on suomalaisella sote-alalla ja yhteistyössä julkisen sektorin kanssa? 2. Miten yhteistyö julkisen sektorin kanssa ilmenee ja on käytännössä organisoitu? 3. Millaisia haasteita yhteistyön tekemisessä koetaan? Tutkimuksen tuloksina esitettiin muun muassa, että kolmannen sektorin merkitys suomalaisella sote-alalla ja yleensäkin hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäjänä, koetaan haastattelujen perusteella erittäin korkeaksi. Samalla tuloksissa kuitenkin näyttäytyi runsaasti huolta kolmannen sektorin toimijoiden asemasta, arvopohjan murenemisesta yhteiskunnassa ja erityisesti kovenevasta kilpailusta. Yritykset nähdään usein etulyöntiasemassa olevina, eikä kolmannen sektorin lisäarvon tuottamista tulosten mukaan koeta arvostettavan tarpeeksi. Tuloksissa yhteistyö-teema sellaisenaan jäi selvästi liiketoiminnan ja kilpailtutilanteen tuomien haastenäkökulmien vuoksi vähemmälle painotukselle, joskin yhteistyötä julkisten toimijoiden kanssa pidettiin kuitenkin tärkeänä. Yhteistyön muodot osoittautuivat tulosten perusteella melko kevyiksi ja satunnaisiksi, eikä niissä ollut havaittavissa erityistä suunnitelmallisuutta tai tavoitteellisuutta. Resurssiriippuvuus nousi selvästi esille yhteistyön yhtenä ajurina. Tutkimuksen tuloksista oli havaittavissa läpi kaikkien teemojen erityisesti kahden kilpailevan institutionaalisen logiikan eli liiketoimintalogiikan ja arvopohjaisen toiminnan logiikan keskinäinen jännite. Näin se nousi merkittävimmäksi aiheeksi myös johtopäätöksiä esitettäessä. Tutkimuksen johtopäätöksenä esitettiin, että näiden kahden logiikan ymmärtäminen, sekä taitavalla johtamisella yhdistäminen, mahdollistaa tämän päivän sote-toimialalla toimivan kolmannen sektorin organisaatioiden merkityksen vahvistamisen ja onnistuneen tulevaisuuden muuttuvassa toimintaympäristössä. Samalla tutkimuksen toisena johtopäätöksenä esitettiin, että nykyinen kolmannen sektorin organisaatioiden ymmärrys näiden logiikkojen jännitteen syvemmästä merkityksestä, vaikutuksesta resurssien hallintaan ja yhteistyöhön sekä toisaalta ymmärrys yhdistämisen hyödyistä, ei vielä ole riittävä, mikä saattaa aiheuttaa toimintaa heikentäviä valintoja.