Algoritmit myymälälavojen pakkaamisen optimoinnissa - Kleme, Roni (My University, 2025)
Myymälälavojen pakkaamisen optimointi on keskeinen osa toimitusketjun tehokkuutta ja hyllytysprosessin sujuvuutta. Tehokas pakkaaminen voi ehkäistä tuotteiden vaurioitumista, parantaa työergonomiaa ja nopeuttaa myymälän operaatioita. Tässä tutkielmassa tarkastellaan myymälälavojen pakkaamisen optimointia kolmen keskeisen tutkimuskysymyksen kautta. Ensimmäiseksi selvitetään, minkä tyyppinen pakkausongelma parhaiten kuvaa myymälälavan pakkaamisen optimointia, hyödyntäen Wäscherin pakkausongelmatypologiaa. Toiseksi analysoidaan, millaisia ominaisuuksia algoritmilta vaaditaan, jotta pakkaaminen olisi sekä turvallista että tehokasta myymäläkäytössä. Kolmanneksi arvioidaan, onko olemassa kokonaisvaltaisia ratkaisuja myymälälavojen automaattiseen pakkaamiseen. Tutkimus on luonteeltaan kirjallisuuskatsaus, jossa tarkastellaan erityisesti kolmiulotteisia pakkausongelmia, kuten Single Bin Size Bin Packing Problem (SBSBPP) ja Three-Dimensional Capacitated Vehicle Routing Problem (3L-CVRP). Tutkielmassa analysoidaan offline-pakkausongelmia, joissa tuotteiden määrä ja laatu tunnetaan etukäteen. Tulokset osoittavat, että Wäscherin typologia tarjoaa selkeän viitekehyksen myymälälavojen pakkausongelman luokitteluun, ja että turvallisuus- ja purkamistehokkuusvaatimukset voidaan täyttää hyödyntämällä erityisesti vakauden, painon jakautumisen ja tuoteryhmittelyn huomioivia pakkausmenetelmiä. Lisäksi havaitaan, että olemassa olevat algoritmit eivät täysin ratkaise myymälälavojen automaattisen pakkaamisen ongelmaa, mutta ne tarjoavat lähtökohdan jatkotutkimukselle, jossa yhdistetään heuristisia ja optimoituja ratkaisuja.
Keywords: myymälälavat, algoritmit, pakkausongelmat, logistiikka, optimointi, hyllyttäminen