The effect of analyst recommendation changes in the Finnish stock market : Empirical evidence from 2020–2024 - Kuusisto, Tuomas (My University, 2025)
This bachelor’s thesis examines whether analyst recommendation revisions generate abnormal returns in the Finnish stock market. According to the efficient market hypothesis, publicly available information should be reflected in stock prices. Therefore, market reactions to analyst recommendation changes would indicate deviations from market efficiency. The study combines insight from behavioral finance which suggests that investor biases such as loss aversion and overreaction may cause reactions to analyst signals. Previous studies conducted mainly on large markets such as the US and UK have consistently found that analyst recommendations influence the markets. Multiple studies have shown that negative revisions have caused larger reactions to recommendation changes. An event study methodology is used to measure abnormal returns around recommendation announcements, followed by cross-sectional regression analysis to test firm-specific factors which may cause differences to the strength of the reactions. The data covers analyst recommendations for Finnish listed companies during 2020–2024. The results show that analyst revisions cause statistically significant abnormal returns on a short period, with negative revisions causing stronger reactions than positive ones. Market capitalization and trading volume have an effect in the strength of the reaction for both positive and negative revisions. These findings suggest that analyst recommendations convey informational value and trigger market reactions in the Finnish market.

Tässä kandidaatintyössä tarkastellaan, tuottavatko analyytikoiden suositusmuutokset epänormaaleja tuottoja Suomen osakemarkkinoilla. Tehokkaiden markkinoiden hypoteesin mukaan julkisesti saatavilla oleva tieto tulisi heijastua osakekursseihin. Siksi markkinoiden reaktiot analyytikoiden suositusmuutoksiin viittaisivat poikkeamiin markkinoiden tehokkuudesta. Tutkimuksessa käytetään käyttäytymistaloustieteen näkemyksiä, joiden mukaan sijoittajien ennakkoluulot, kuten tappioiden välttäminen ja yliherkkyys, voivat aiheuttaa reaktioita analyytikoiden signaaleihin. Aiemmat tutkimukset, jotka on tehty pääasiassa suurilla markkinoilla, kuten Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, ovat johdonmukaisesti osoittaneet, että analyytikoiden suositukset vaikuttavat markkinoihin. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että negatiiviset korjaukset ovat aiheuttaneet suurempia reaktioita suositusmuutoksiin. Suositusilmoitusten ympärillä esiintyviä epänormaaleja tuottoja mitataan tapahtumatutkimusmenetelmällä, minkä jälkeen suoritetaan poikkileikkausregressiot, joilla testataan yrityskohtaisia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa eroja reaktioiden suuruudessa. Aineisto kattaa analyytikoiden suosituksia suomalaisille pörssiyhtiöille vuosina 2020–2024. Tulokset osoittavat, että analyytikoiden suositusmuutokset aiheuttavat tilastollisesti merkitseviä poikkeavia tuottoja lyhyellä aikavälillä, ja negatiiviset muutokset aiheuttavat voimakkaampia reaktioita kuin positiiviset. Markkina-arvo ja kaupankäyntivolyymi vaikuttavat sekä positiivisten että negatiivisten muutosten reaktioiden voimakkuuteen. Nämä havainnot viittaavat siihen, että analyytikoiden suositukset välittävät informaatiota ja aiheuttavat markkinareaktioita Suomen markkinoilla.
Keywords: Stock analysts, recommendation change, abnormal returns, asymmetrical reaction, market efficiency, osakeanalyytikot, suositusmuutos, poikkeavat tuotot, epäsymmetrinen reaktio, markkinoiden tehokkuus