Valaskeskustelun keskiössä: valaiden suojelu ja pyynti : korpusavusteinen diskurssianalyysi Kansainvälisen valaanpyyntikomission kokouksista - Nest, Noora (My University, 2025)
Ihmisen suhde valaisiin on ollut merkittävä kautta historian. Valaanpyynnin yleistyminen, kaupallistuminen ja teollistuminen keskiajalta aina 1900-luvulle saakka muovasivat tätä suhdetta voimakkaasti, ja 1900-luvun loppupuolella tapahtunut muutos ihmisen luontosuhteessa sai aikaan uudenlaisen suhtautumisen valaisiin. Tietoisuus valaiden vähenemisestä sekä suojelua puoltavien äänien voimistuminen ovat tehneet valaanpyynnistä kiistanalaisen ja globaalisti politisoituneen kysymyksen. Nykyään keskustelu valaista, niiden suojelusta ja pyynnistä käy edelleen vilkkaana, ja ihmisen suhde valaisiin vaikuttaa vahvasti siihen, millaisia päätöksiä valaisiin liittyen tehdään. Valasdiskurssit jakautuvat karkeasti kahteen ryhmään: diskursseihin, jotka puoltavat valaiden suojelua ja vastustavat valaanpyyntiä, ja diskursseihin, jotka tukevat valaanpyyntiä. Keskeisin kansainvälinen areena valaskeskustelulle on Kansainvälinen valaanpyyntikomissio IWC (International Whaling Commission), joka vastaa valaanpyynnin hallinnoinnista. Tässä tutkielmassa tarkastelen millaisia valaanpyyntiin valaiden suojeluun liittyviä diskursseja IWC:n kokouksissa esiintyi vuosina 2016–2022. Tutkimusmenetelmänä käytin korpusavusteista tulkitsevaa diskurssianalyysiä. Korpusmenetelmät ja korpusanalyysi tuottivat IWC:n laajan kokousaineiston sellaiseen muotoon, josta yksityiskohtaisemman diskurssianalyysin tekeminen oli mahdollista. Korpusanalyysi toimi diskurssianalyysin pohjana, ja sen tarkoituksena on löytää IWC:n kokousaineistosta valasdiskurssien kannalta oleellisia esiintymiä diskursseihin liittyvien hakusanojen avulla. Hakusanoiksi tutkielmassani valikoituivat valaiden suojeluun, hyvinvointiin ja kaupalliseen, tieteelliseen ja alkuperäisväestöjen valaanpyyntiin liittyvät hakusanat: protection, welfare, commercial whaling, scientific/permit whaling ja subsistence whaling. Korpusanalyysin tuloksista määrittelin yhtenäisiä valasdiskursseihin liittyviä teemoja ja tulkitsevalla diskurssianalyysillä pureuduin näiden teemojen sisältä löytyviin diskursseihin. Diskurssianalyysin perusteella keskeisimmät valaiden suojelun ja valaanpyynnin vastustuksen diskurssit liittyivät valaiden oikeuksiin ja hyvinvointiin, valaiden merkitykseen meriekosysteemien suojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa, vallitseviin moraalikäsityksiin sekä valaanpyynnille vaihtoehtoisiin valaiden hyödynnystapoihin. Valaanpyyntiä, etenkin kaupallista valaanpyyntiä, puoltavissa diskursseissa keskeisimmät teemat liittyivät valtioiden ja alkuperäisväestöjen oikeuksiin päättää omasta luonnonvarojenkäytöstään, kulttuuriseen itsemääräämisoikeuteen, nykyisenlaisen kaupallisen valaanpyynnin perustumiseen tieteeseen ja humaaneihin pyyntimenetelmiin sekä valaiden erityiskohtelun kritisointiin. IWC:n vuosien 2016–2022 kokouksista esiin nousseet valaiden suojeluun ja valaanpyyntiin liittyvät diskurssit kuvastavat IWC:n päätöksenteon taustalla vaikuttavia arvoja ja näkökulmia. Aineistosta piirtyy selkeästi esiin valaanpyynnin oikeutuksen ja vastustuksen diskursiivinen kahtiajako, ja tulokset antavat osviittaa siitä, millaista kansainvälinen valaisiin liittyvä keskustelu tällä hetkellä on.
Keywords: valas, valaanpyynti, valaiden suojelu, IWC, Kansainvälinen valaanpyyntikomissio, diskurssianalyysi