Short Straddle Strategy’s Profitability and Implied Volatility After 2019 Trading Fee Removal : Study on U.S Large Cap Stocks - Kavka, Aku (My University, 2024)
This thesis investigates the impact of trading fee removal on implied volatility (IV) and the profitability of the short straddle strategy. The removal of trading fees by major U.S. brokers in October 2019 significantly increased retail participation and trading volumes, particularly in short-term options. Using data from Apple (AAPL), Amazon (AMZN), and Tesla (TSLA), this study employs Interrupted Time Series Analysis (ITSA) to examine changes in IV, historical volatility (HV), and the IV/HV ratio. Additionally, the Mann-Whitney Utest evaluates the profitability of the short straddle strategy before and after the fee removal. The findings reveal that trading fee removal led to immediate spikes in IV for speculative stocks like Tesla, followed by stabilization over time. However, the IV/HV ratio remained largely unchanged, indicating stability in the relationship between expected and realized volatility. The profitability analysis of the short straddle strategy shows no significant improvement post-fee removal, with both median and mean returns slightly lower in the post-intervention period. Despite this, greater variability in returns was observed, suggesting that individual trade timing could enhance profitability. This study contributes to the literature by linking policy changes to market dynamics and strategy performance, offering insights for investors, policymakers, and researchers. Future research could develop indicators to optimize strategy timing and expand the analysis to include diverse stocks and market conditions.

Tässä opinnäytetyössä tutkitaan kaupankäyntimaksujen poistamisen vaikutusta implisiittiseen volatiliteettiin (IV) ja lyhyen straddle-strategian kannattavuuteen. Suurimpien yhdysvaltalaisten välittäjien lokakuussa 2019 toteuttama kaupankäyntimaksujen poistaminen lisäsi merkittävästi vähittäiskaupan osallistumista ja kaupankäyntivolyymia erityisesti lyhytaikaisissa optioissa. Tässä tutkimuksessa käytetään Applen (AAPL), Amazonin (AMZN) ja Teslan (TSLA) tietoja, ja käytetään keskeytettyä aikasarja-analyysiä (ITSA) IV:n, historiallisen volatiliteetin (HV) ja IV/HV-suhteen muutosten tutkimiseen. Lisäksi Mann-Whitneyn U-testillä arvioidaan lyhyen straddle-strategian kannattavuutta ennen ja jälkeen kaupankäyntikulujen poistamisen. Tulokset osoittavat, että kaupankäyntimaksujen poistaminen johti Teslan kaltaisten spekulatiivisten osakkeiden IV:n välittömiin piikkeihin, joita seurasi vakautuminen ajan myötä. IV/HV-suhde pysyi kuitenkin suurelta osin muuttumattomana, mikä viittaa odotetun ja toteutuneen volatiliteetin välisen suhteen vakauteen. Lyhyen straddle-strategian kannattavuusanalyysi ei osoita merkittävää parannusta maksujen poistamisen jälkeen, sillä sekä mediaani- että keskituotto olivat hieman alhaisemmat intervention jälkeisenä aikana. Tästä huolimatta tuotoissa havaittiin suurempaa vaihtelua, mikä viittaa siihen, että yksittäisten kauppojen ajoitus voisi parantaa kannattavuutta. Tämä tutkimus täydentää kirjallisuutta yhdistämällä politiikkamuutokset markkinoiden dynamiikkaan ja strategian suorituskykyyn ja tarjoaa näkemyksiä sijoittajille, poliittisille päättäjille ja tutkijoille. Tulevaisuudessa tutkimuksessa voitaisiin kehittää indikaattoreita strategian ajoituksen optimoimiseksi ja laajentaa analyysia kattamaan erilaisia osakkeita ja markkinaolosuhteita.
Keywords: Trading Fee Removal, Options Trading, Short Straddle Strategy, Implied Volatility, kaupankäyntipalkkioiden poistaminen, optiokauppa, Short Straddle -strategia, implisiittinen volatiliteetti