HIGH LEVELS OF SERUM 25-HYDROXYVITAMIN D ARE ASSOCIATED WITH LESS RESPIRATORY SYMPTOMS IN ASTHMATIC CHILDREN - Hietala, Joonas (My University, 2023)
The aim of this study was to examine predictive factors for serum 25-hydroxyvitamin D (25OHD) as well as to examine 25OHD’s association to respiratory symptoms in children. Serum 25OHD, which is a metabolite for vitamin D, is the best marker to evaluate vitamin D status since vitamin D itself has a short lifespan in the bloodstream. The study consisted of 220 children, 159 of them had mild to moderate asthma according to GINA-criteria, 61 of them were healthy. The study was concluded in five different European countries: Finland, Germany, Poland, Greece and Belgium. The median age of the children was 5.3 years, 57 % were boys and serum 25OHD median was 25ng/ml. Predictive factors for serum 25OHD-levels were study center, draw month of the blood sample and physical activity (all adjusted P<0.05). The serum 25OHD levels were higher in Finland than in the other study centers probably due to high use of vitamin D supplementation. Samples drawn on summer and autumn months had higher serum 25OHD levels than those drawn on winter or spring. Children that exercised vigorously three or more times a week had on average higher serum 25OHD levels than those exercising less. Children with no respiratory symptoms in the preceding 12 months had higher serum 25OHD levels than children who reported having respiratory symptoms. Our data shows that adequate serum 25OHD levels might have beneficial effects on respiratory symptoms in asthmatic children. Preschool aged children with asthma might benefit from vitamin D supplementation especially during winter.

Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia 25-hydroksivitamiini D (25OHD) -tasoja ennustavia tekijöitä sekä tutkia 25OHD-tasojen vaikutusta hengitystieoireiden esiintymiseen lapsilla. D-vitamiinistatusta voidaan parhaiten arvioida mittaamalla seerumista 25OHD:tä, joka on D-vitamiinin metaboliatuote. D-vitamiini itsessään on liian lyhytikäinen tähän tarkoitukseen. Seerumin 25OHD-tasojen on osoitettu olevan käänteisesti yhteydessä hengitystieinfektioihin ja astman pahenemisvaiheisiin aikuisilla, mutta D-vitamiinin rooli astman kliinisessä kuvassa esikouluikäisillä lapsilla on vielä epäselvä. Tutkimukseen värvättiin 220 lasta, joista 159:llä oli lievä tai keskivaikea astma ja 61 oli terveitä verrokkeja. Tutkimus on osa monikansallista PreDicta-kohorttia, johon on värvätty lapsia viidestä keskuksesta, viidestä eri eurooppalaisesta maasta: Suomesta, Saksasta, Puolasta, Kreikasta ja Belgiasta. 25OHD-tasot määritettiin värväyshetkellä seeruminäytteestä. Lasten mediaani-ikä oli 5.3 vuotta, 57 % oli poikia ja seerumin 25OHD tasojen mediaani oli 25 ng/ml. Seerumin 25OHD-tasojen ennustavia tekijöitä olivat tutkimuskeskus, näytteenottokuukausi ja fyysinen aktiivisuus (adjustoitu P < 0.05 kaikille). Suomessa oli keskimäärin korkeammat seerumin 25OHD-tasot kuin muissa keskuksissa todennäköisesti korkean D-vitamiinilisän käytön vuoksi. Kesä- ja syyskuukausien aikana otetuissa näytteissä oli korkeimmat seerumin 25OHD-tasot. Lapsilla, jotka harrastivat raskasta liikuntaa vähintään 3 kertaa viikossa, oli keskimäärin korkeammat seerumin 25OHD-tasot kuin lapsilla, jotka harrastivat vähemmän raskasta liikuntaa. Lapset, joilla oli korkea seerumin 25OHD-taso, raportoivat vähemmän hengitystieoireita edeltävän 12 kuukauden ajanjaksolta kuin lapset, joilla oli matala seerumin 25OHD-taso. Aineistossamme korkeampi seerumin 25OHD-taso oli yhteydessä hengitystieoireiden vähäisempään esiintyvyyteen alle kouluikäisillä lapsilla. D-vitamiinin pääasiallisia lähteitä olivat altistuminen auringonvalolle ulkona ja D-vitamiinilisä. Alle kouluikäiset lapset, joilla on astma, voisivat hyötyä D-vitamiinilisästä syksyllä ja talvella.
Keywords: Asthma, Children, Respiratory symptoms, Vitamin D