Ennakoivasti aloitettu ryhmärakentaminen – kestävää ja kustannustehokasta vanhuuden turvaa - Kero Katja; Arikka Harri; Kero Markku; Rantala Markus J.; Langén Ville (Sosiaalilääketieteen yhdistys, 2025)
Ryhmärakentaminen tarkoittaa rakennushanketta, jossa joukko yksityishenkilöitä tai perheitä yhdistää voimavaransa suunnitellakseen, rakennuttaakseen ja rahoittaakseen asuinrakennuksia yhdessä. Tavoitteena on usein luoda yhteisöllisiä asuinympäristöjä ja mahdollistaa yksilölliset ratkaisut kustannustehokkaasti. Väestörakenteen ikääntyessä on noussut tarve kestäville ja innovatiivisille ratkaisuille vanhusten hoivan ja asumisen järjestämiseksi. Perinteiset hoitolaitokset eivät aina pysty vastaamaan yksilöllisiin tarpeisiin, sillä monet ikääntyneet ihmiset haluavat säilyttää sekä mahdollisimman suuren autonomian että yhteisöllisyyden elämässään. Nykyiset hoitolaitokset eivät tarjoa riittävää tilaa suuremman jälkikasvun kokoontumiselle ja altistavat vanhusten sulkeutumiselle ainoastaan oman ikäistensä seuraan. Suuri ajankohtainen haaste on myös laitosrakenteen purkaminen ja kotona asumisen mahdollistaminen. Nykyiset asunnot eivät sovellu laadukkaaseen senioriasumiseen. Ikäihmiset tulevat kuitenkin jatkossa asumaan omissa kodeissaan nykyistäkin pidempään. Ryhmärakentaminen on noussut esiin mielenkiintoisena vaihtoehtona, joka tarjoaa mahdollisuuden yhteisölliseen asumiseen ja hoivaan. Ennakoivassa ryhmärakentamisessa henkilö voi itse suunnitella seniorivaiheen asumistarpeensa ja huomioida samalla ekologisen rakentamisen. Energiatehokkaat rakennukset, uusiutuvien energialähteiden käyttö, veden säästöön tähtäävät ratkaisut sekä viherrakentaminen edistävät lisäksi kestävää kehitystä. Keski-iässä aloitettu ennakoiva suunnittelu tarjoaa yhden tehokkaan keinon vastata tulevaisuuden senioriasumisen taloudellisiin, yhteiskunnallisiin ja globaaleihin haasteisiin.