Bulk fill -yhdistelmämuovien ominaisuudet ja käyttäminen hampaiden paikkauksessa - Riippa, Mirja (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa käsitellään hammaslääketieteessä paikka-aineena käytettävien yhdistelmämuovien ominaisuuksia: materiaalin vahvuuksia ja heikkouksia, ja niihin kohdistuvia odotuksia suun olosuhteissa, jotka ovat monilta osin vaativat. Tutkielmassa keskitytään erityisesti uuteen muoviryhmään, bulk fill -yhdistelmämuoveihin, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion kliinikoiden keskuudessa lyhyellä aikajänteellä. Noin puoli vuosikymmentä sitten kliinikoiden käyttöön tulleet bulk fill -yhdistelmämuovi-materiaalit on otettu käyttöön erityisesti takahammasalueen syvien kaviteettien paikkauksissa, vaikka kliinistä tutkimusnäyttöä useiden eri tuotemerkkien osalta on hyvin vähän, jos ollenkaan. Bulk fill -muovien erityisyys perustuu siihen, että niillä esitetään voitavan täyttää kaviteetti jopa neljän millimetrin kerroksissa ilman, että täytteen saumojen tiiviys tai itse materiaalin kestävyys kärsii muovin kovettumisvaiheessa. Muovien kovettumisen yhteydessä tapahtuu muovin rakenteessa muutoksia, jotka johtavat sen tilavuuden pienenemiseen, kutistumiseen. Kovettumiskutistuman hallinta on ollut jo pitkään yksi suurimmista kiinnostuksen kohteista paikka-aineiden tuotekehityksessä. Bulk fill -muoveilla on myös heikkouksia, liittyen esimerkiksi materiaalin kestävyyteen, estetiikkaan ja mahdollisesti myös bioyhteensopivuuteen ihmiskehon kanssa. Bulk fill -yhdistelmämuovit ovat ehdottomasti tervetullut uuden ajan paikkausmateriaalivaihtoehto, mutta vasta pidemmän ajan kliiniset seurantatutkimukset voivat osoittaa täsmällisemmin niiden laadun ja toimivuuden hammaspaikka-aineina.