Henkivakuutuksen edunsaajamääräys jäämistösuunnittelun välineenä - Siitari, Samuli (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielmani aihe on henkivakuutuksen edunsaajamääräys ja työn tehtävänä on selvittää miten edunsaajamääräystä voidaan käyttää jäämistösuunnittelun välineenä. Työn kohteena on henkivakuutus ja sivuan vain lyhyesti muuhun vakuutustoimintaan kuin henkivakuutuksiin liittyvää materiaalia. Tutkimusmenetelmäni on lainopillinen ja perustuu oikeusdogmatiikalle eli pyrin selventämään ja systematisoimaan voimassa olevaa oikeutta henkivakuutustoimintaan liittyen. Lisäksi suoritan työssäni suppeaa empiiristä tutkimusta vakuutusyhtiöiden tarjoamien henkivakuutuspalveluiden vertailuun liittyen. Oikeuslähteet rakentuvat pääasiassa alaan liittyvään oikeuskirjallisuuteen sekä oikeuskäytäntöön. Käytän työssäni lisäksi virallisaineistoa kuten hallituksen esityksiä ja alaan liittyviä artikkeleita. Tutkimustuloksena selvitin, että henkivakuutuksen edunsaajamääräys on edelleen voimakkain keino määrätä jäämistöstään, mikäli haluaa jäämistönsä jaettavan perintökaaren ja avioliittolain säännöksistä poikkeavalla tavalla. Lain tasolla on pyritty vaimentamaan edunsaajamääräyksen käyttöä muun muassa poistamalla lähiomaisiin liittyvät verohelpotukset, mutta tästä huolimatta edunsaajamääräyksellä on mahdollista suosia esimerkiksi yhtä perillistään muiden kustannuksella paljon tehokkaammin kuin testamentilla. Työni tehtyäni olen sitä mieltä, että henkivakuutuksen edunsaajamääräyksen tulisi edelleen säilyttää paikkansa yhtenä jäämistösuunnittelun välineenä ja se on täysin oikeudenmukainen tapa määrätä omaisuudestaan.