Sosiaalityö osana päihdehuoltoa : sosiaalityöntekijöiden kokemus sosiaalityön roolista osana monitoimijaista päihdehuoltoa - Pusa, Emilia (My University, 2025)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee sosiaalityön roolia monitoimijaisessa päihdehuollossa sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten sosiaalityöntekijät määrittelevät roolinsa, eli työtehtävänsä ja vastuunsa, monitoimijaisessa päihdehuollossa. Tavoitteena on myös tuottaa ajankohtaista tietoa monitoimijaisen yhteistyön toteutumisesta päihdehuollossa. Aihe on ajankohtainen erityisesti suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteellisten ja lainsäädännöllisten muutosten vuoksi, jotka ovat vaikuttaneet niin päihdepalveluiden järjestämiseen, kuin myös saavutettavuuteen. Tutkimuskysymykseni ovat: Miten päihteitä käyttävien asiakkaiden kanssa työskentelevät sosiaalityöntekijät paikantavat roolinsa osana monitoimijaista päihdehuoltoa? Miten päihteitä käyttävien asiakkaiden kanssa työskentelevät sosiaalityöntekijät kuvaavat omia työtehtäviään? Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa analysoitiin päihdehuollossa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden kyselyvastauksia sisällönanalyysin keinoin. Tulokset osoittavat, että sosiaalityöntekijät näkevät tehtävänään varmistaa asiakkaiden tilanteiden kokonaisvaltaisen tarkastelun, huomioiden paitsi lääketieteellisen näkökulman, mutta myös sosiaaliset ja rakenteelliset tekijät. Sosiaalityöntekijät määrittelevät keskeisiksi työtehtävikseen kokonaisvaltaisen tuen ja ohjauksen, palveluiden koordinoinnin sekä vuorovaikutuksellisen asiakastyön toteuttamisen. Päihdehuollon monitoimijaisen yhteistyön toteuttamisen kontekstissa sosiaalityöntekijät määrittelevät olevansa sosiaalityön asiantuntijoita. Tulokset tuovat kuitenkin esiin haasteita sosiaalityön roolin määrittelyssä erityisesti terveydenhuollon hallitsemassa toimintaympäristössä, jossa medikalisaatio ja tehokkuusvaatimukset ohjaavat palveluiden toteuttamista. Tästä huolimatta sosiaalityöntekijät korostavat asiakaslähtöisyyden merkitystä ja tarvetta ymmärtää päihdeongelmat laajemmin kuin vain lääketieteellisenä ilmiönä.
Keywords: sosiaalityö, päihdehuolto, monitoimijainen yhteistyö