Välimiestuomioistuimen mahdollisuudesta pyytää ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta oikeuskäytännön yhtenäisyyden näkökulmasta - Jansson, Jasmine (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Välimiesmenettely on riidanratkaisumuotona kasvattanut suuresti suosiotaan. Myös välimiesmenettelyssä EU-oikeudellisten säännösten soveltaminen ja niitä koskevat tulkintakysymykset tulevat kysymykseen. Onhan välimiesten tehtävänä välimiesmenettelyssä tulkita ja soveltaa sopimuspuolia sitovaa sopimusta asianmukaisesti ja tätä tehtävää suorittaessaan välimiehet voivat joutua soveltamaan EU-oikeutta, joko esimerkiksi sopimukseen sovellettavan lain tai välimiesmenettelyyn sovellettavan lain kautta. Europan unionin toiminnasta annetun sopimuksen mukaan EUT:lla on toimivalta antaa ennakkoratkaisu perussopimusten tulkinnasta sekä unionin toimielimen, elimen tai laitoksen säädöksen pätevyydestä ja tulkinnasta. Varmistaakseen EU-oikeuden tehokkaan ja yhdenmukaisten soveltamisen sekä estääkseen erilaiset tulkinnat, kansalliset tuomioistuimet voivat pyytää EUT:ta selventämään unionin oikeuden tulkintaa. Ennakkoratkaisumahdollisuus on kuitenkin vain jäsenvaltion tuomioistuimella. Vallitsevan oikeuskäytännön valossa EUT on suhtautunut kieltävästi välimiestuomioistuimen mahdollisuuteen pyytää ennakkoratkaisua. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, millä edellytyksin välimiestuomioistuimen olisi mahdollisuus pyytää ennakkoratkaisua EUT:lta. Tutkielmassa avataan SEUT 267 artiklan jäsenvaltion tuomioistuin -käsitettä ja tulkintaa suhteessa siihen, täyttäisikö sopimuksella perustetut välimiestuomioistuimet arviointikriteerit. Tutkielman pääasiallinen lähestymistapa on EU-oikeuden yhtenäisen soveltamisen tavoite. Mikäli kieltävä linjaus välimiestuomioistuimien toimesta esitettyihin ennakkoratkaisupyyntöihin jatkuu, tarkoittaa tämä sitä, että EU-oikeutta sovelletaan loppupeleissä välimiestuomioistuimissa ilman ohjeita ja kannanottoja EUT:lta. Kun samaan viitekehykseen lisätään se, että välimiesmenettely on kasvattanut suosiotaan riidanratkaisumuotona ja EU-oikeudellista säädösaines, joka voi tulla sovellettavaksi välimiesmenettely lisääntyy, on olemassa riski, että välitystuomio voidaan kumota myöhemmässä menettelyn vaiheessa.