Tapaustutkimus opettajien kokemuksista ja näkemyksistä e-portfolioista, ja niiden mahdollisuuksista oppimiskyvyn vahvistamisen välineenä alakoulussa - Tuimala, Minna (My University, 2022)
Tässä tapaustutkimuksessa tutkittiin opettajien kokemuksia ja näkemyksiä e-portfolioiden käytettävyydestä oppimisen ja opetuksen tukena, yhden alakoulussa toteutetun e-portfoliokokeilun avulla. Erityisen tarkastelun kohteena olivat e-portfolioiden käyttöönottoon liittyvä prosessi kouluyhteisössä, sekä opettajien näkemykset e-portfolioiden mahdollisuuksista oppilaiden oppimiskyvyn vahvistamisessa. Lisäksi tutkittiin opettajien näkemyksiä hyvän e-portfoliotyökalun ominaisuuksista. Osallistujien mukaan e-portfolioiden käytöllä voidaan tukea sekä oppilaiden oppimista että opettajien työtä. E-portfoliot tekevät oppimisesta ja kehittymisestä näkyvämpää, ja pitkäjänteisellä portfolio-työskentelyllä voidaan vahvistaa oppilaiden reflektointitaitoja. Opetustyön näkökulmasta e-portfoliot tukevat sekä suunnittelua että monipuolista arviointia. E-portfolioiden käyttöä kouluyhteisössä voidaan opettajien mielestä edesauttaa suunnitelmallisella yhteistyöllä ja vahvistamalla opettajien omaa osaamista. Hyvän e-portfolion on opettajien mielestä oltava helppokäyttöinen, monipuolinen sekä turvallinen.
Keywords: oppimaan oppiminen, oppimiskyky, portfoliotyöskentely, e-portfolio