Neuroinflammaation PET-kuvantaminen neurodegeneratiivisissa sairauksissa - Hannila, Teija (My University, 2021)
Syventävien opintojen kirjallisessa työssä tarkoituksena oli tutustua neuroinflammaatioon ja sen kuvantamiseen positroniemissiotomografialla (PET) neurodegeneratiivisissa sairauksissa, ja kirjoittaa aiheesta kirjallisuuskatsaus. Materiaalina käytettiin PubMed-tietokannasta haettuja artikkeleita aiheesta. Työssä keskityttiin pääasiassa neuroinflammaation PET-kuvantamisella tehtyihin kliinisiin tutkimuksiin ja niissä saatuihin tuloksiin neurodegeneratiivissa sairauksissa. Lisäksi tutustuttiin myös neuroinflammaatioon ilmiönä. Neuroinflammaatio, eli keskushermoston tulehdusreaktio, on yhdistetty moniin neurologisiin sairauksiin. Myös neurodegeneratiivisissa sairauksissa merkkejä neuroinflammaatiosta on havaittu muun muassa eläintutkimuksissa, sekä myös esimerkiksi sairastuneiden aivokudosnäytteissä. Neuroinflammaatiota voidaan kuvantaa in vivo positroniemissiotomografialla (PET). Menetelmässä hyödynnetään kohdemolekyyleihin sitoutuvia radioleimattuja merkkiaineita, jotka voidaan havaita kuvantamalla. Neuroinflammaation PET-kuvantamisessa yleisimmin käytetty kohdemolekyyli on ollut gliasoluissa ilmentyvä translokaattoriproteiini TSPO, jonka määrän lisääntymisen aivoissa ajatellaan kuvastavan gliasolujen aktivoitumista ja siten neuroinflammaatiota. Katsauksessa on läpikäyty neurodegeneratiivisia sairauksia, joissa on todettu PET-tutkimuksissa neuroinflammaatiota. Joissakin sairauksissa kuvantamisen tulokset ovat kuitenkin olleet osittain ristiriitaisia. Neuroinflammaatiota on havaittu sairauksien kannalta merkityksellisissä aivorakenteissa. Ongelmana kuvantamisessa on ollut muun muassa merkkiaineiden käyttäytyminen. Merkkiaineilla ei myöskään ole pystytty erottamaan hyödyllistä ja haitallista neuroinflammaatiota toisistaan. Suurin osa tutkimuksista on tehty toistaiseksi pienillä potilasmäärillä. Tulevaisuudessa tarvitaan tulosten varmistamiseksi suurempia potilasmääriä sekä parempia merkkiaineita.
Keywords: Neuroinflammaatio, PET-kuvantaminen