"Ei sitä jaksa loputtomiin käydä vaan metsälenkil ja ihmetellä talven kehityskaarta" : Lasten ja nuorten hyvinvointi koronapandemian aikana. Sisällönanalyysi internetkeskusteluista - Hokkanen, Heta (My University, 2022)
Pro gradu tutkielmassani selvitän, minkälaista keskustelua lasten ja nuorten hyvinvoinnista koronapandemian aikana käytiin yhdellä internetin suosituimmista keskustelufoorumeista, Vauva.fi keskustelupalstalla. Koronapandemian aikana lasten ja nuorten tavanomaista elämää rajoitettiin erilaisin rajoitustoimin. Etäopiskelu ja suositus olla tapaamatta ikätovereita yhdessä harrastustoiminnan keskeytymisen kanssa muuttivat radikaalisti lähes kaikkien lasten ja nuorten arkea. Tutkimuskysymykseni ovat (1) millaisia näkemyksiä keskustelijoilla on lasten ja nuorten hyvinvoinnista koronapandemian aikana internetin keskustelupalstalla ja (2) minkälaisia ovat korona-ajan selviytymiskeinot ja selviytymistä estävät tekijät lasten ja nuorten elämässä internetin keskustelupalstan kirjoittajien kuvaamina. Vastatakseni asettamiini tutkimuskysymyksiin tutkin kahta erillistä Vauva.fi keskustelufoorumin viestiketjua, joissa osallistujat kirjoittivat anonyymisti lasten ja nuorten hyvinvoinnista pandemian aikana alkuvuodesta 2021. Laadullisen tutkielmani aineiston analyysin toteutan aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin muodostamalla tutkimastani aineistosta kuusi erilaista kategoriaa, jotka kuvaavat lasten ja nuorten hyvinvoinnista käytyä keskustelua. Havaitsin, että vaikka pandemia aika miellettiin yhteiskunnassamme poikkeukselliseksi kriisiajaksi, aineistosta välittyi harmistus koronapandemian ja siihen liittyvien rajoitustoimien osumisesta ainutkertaisiin lapsuus- ja nuoruusvuosiin. Tämän vuoksi lapset ja nuoret joutuivat luopumaan monista ikäkauteen sidotuista ja odotetuista tapahtumista. Etäopetuksen taas pelättiin vaarantavan jatko-opintoihin pääsyn ja vaikuttavan siten pitkälle lasten ja nuorten tulevaisuuden näkymiin. Kiristynyt kilpailu opiskelupaikoista on luonut ja ylläpitänyt nuorten uupumus- ja stressioireita, jotka ovat heikentäneet hyvinvointia. Lapset ja nuoret ovat heterogeeninen ryhmä ja pandemiankin aikana osa voi toisia paremmin. Selviämistä edesauttoivat läheisiltä saatu tuki ja tarvittaessa mahdollisuus saada apua ongelmiin yksityiseltä sektorilta. Heikommassa asemassa koronapandemian aikana olivat ilman perheen ja yhteiskunnan tukea jääneet lapset ja nuoret. Erilaisten ongelmien kasautuminen ja etenkin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden heikko saatavuus nähtiin internetkeskusteluissa hyvinvointia uhkaavana ja polarisaatioita lisäävänä tekijänä.
Keywords: lasten ja nuorten hyvinvointi, osallisuus, koronapandemia