Vientiremburssi maksutapana ja rahoitusinstrumenttina kansainvälisessä kaupassa. - Sola, Jesse (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on perehtyä remburssiin ulkomaankaupan maksutapana ja etenkin tuoda esille sen rahoitusominaisuuksia kansainvälisessä kaupassa. Työ pyrkii esittelemään kokonaisvaltaisesti vientiremburssin ominaisuuksia kansainvälisenä maksutapana sekä tutkimaan sen ominaisuuksia rahoituskeinona suomalaisten viejäyritysten, pankkien ja erityisluottolaitosten näkökulmasta. Tavoitteena on tutustua tarkemmin remburssin ominaispiirteisiin, erilaisiin remburssityyppeihin sekä remburssikaupan osapuoliin ja kaupan kulkuun. Lisäksi työ pyrkii selvittämään remburssin käytöstä saavutettavat edut ja haitat, esittelemään remburssin asiakirjasidonnaisuutta ja tutustuttamaan lukijan sen perusperiaatteisiin sekä luonteeseen kansainvälisessä kaupassa. Opinnäytetyön loppuosa koostuu tutkimusosiosta, jossa haastattelujen ja aineiston keinoin on tutkittu remburssia rahoitusinstrumenttina ja esitellään remburssin merkittävimmät rahoitusominaisuudet ja siihen liitettävät rahoitusratkaisut. Opinnäytetyö on rajattu koskemaan pelkästään vientirembursseja. Toisin sanoen aihetta on käsitelty pelkästään viejän eli myyjän näkökulmasta. Tutkimuksessa käytetty aineisto kerättiin teemahaastattelujen sekä muun kirjallisen aineiston keinoin. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena valiten tutkimusmenetelmäksi sähköpostin välityksellä tehdyt haastattelut. Haastattelutavaksi valittiin puolestaan puolistrukturoidut haastattelut ja saatu tutkimusaineisto analysoitiin kvalitatiivisella aineiston analyysimenetelmällä. Haastattelut toteutettiin yhteensä seitsemälle suomalaiselle remburssiasiantuntijalle ja haastateltavina oli niin pankkien, Finnveran kuin suomalaisten vientiyritysten edustajia. Opinnäytetyön tavoite on antaa vastaus siihen, minkälainen maksutapa ja rahoitusinstrumentti remburssi on ulkomaankauppaa harjoittaville yrityksille. Lisäksi tutkimusosiossa kartoitetaan haastateltavien remburssiasiantuntijoiden edustamien instanssien tarjoamia remburssin rahoitusratkaisuja, remburssin rahoitusominaisuuksia ja haastateltavien omia kokemuksia remburssin rahoitusominaisuuksien merkityksestä sen valikoitumisessa ulkomaankaupan maksutavaksi. Näin ollen tutkimuskysymyksinä oli: remburssiin liitettävien rahoitusratkaisujen tarjonta, siihen liitettävien rahoitusominaisuuksien merkitys sen valinnassa maksutavaksi ja luoko edelliset ominaisuudet vastaajien ja kirjatiedon valossa kilpailuetua suomalaisille vientiyrityksille kilpailtaessa kansainvälisillä markkinoilla? Tutkimuksen tuloksena havaittiin, että remburssiin voidaan liittää monipuolisesti erilaisia rahoitusratkaisuja ja, että kyselyyn vastanneet näkivätkin remburssin maksuominaisuuksiensa lisäksi hyvänä rahoitusinstrumenttina vientiä harjoittaville yrityksille. Useat haastateltavat myös uskoivat remburssin rahoitusominaisuuksien tuovan kilpailuetua suomalaisille vientiyrityksille ja, että tietyillä markkinoilla kilpailtaessa niiden olevan lähes välttämättömiä kaupan saamisen kannalta. Toisaalta haastattelut nostivat esille myös ongelmakohtia, kuten remburssin suuremmat kulut ostajalle, siihen liittyvien asiakirjojen monimutkaisuuden, sekä suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten paikoittaisen osaamisen puutteen liittyen remburssiin rahoitusinstrumenttina.