Katsaus monimuotoisen kipuoireyhtymän (complex regional pain syndrome, CRPS) hoidosta - Virtanen, Hanna-Leena (My University, 2019)
Tutkimuksen aiheena oli kirjallisuuskatsaus CRPS:än liittyvän kivun hoitokeinoista ja niiden tehosta, sillä erityisesti kroonisen tyypin 1 CRPS:n hoito on haasteellista ja tutkimusnäyttö eri hoitomuodoista on vähäistä. Lisäksi CRPS:n patogeneesin on havaittu olevan monitekijäinen ja potilaiden kliininen kuva vaihtelee, minkä vuoksi on mahdollista, että eri hoitokeinojen teho olisi erilainen erilaisen kliinisen kuvan omaavilla potilailla. Tavoitteena oli näin ollen kartoittaa minkälaisia tuloksia eri kivun hoitokeinoilla on RCT-tutkimuksissa erilaisilla sisäänottokriteereillä saatu. Kirjallisuuskatsauksen aineisto haettiin Pubmed -tietokannan haulla aikarajauksella 1.1.1995–30.6.2016. Tuloksena saatiin 224 hakutulosta, joista 42 täytti kriteerit, joihin kuuluivat kielenä englanti, yli 18 vuoden ikä, primaarivastemuuttujana joko kipu tai toimintakyky sekä tutkimusmuotona RCT-tutkimus, mikäli lumekontrolli oli mahdollinen. Kyseiset 42 tutkimusta käytiin tarkemmin läpi kirjallisuuskatsauksessa. Lisäksi käytiin läpi kaksi Cochrane-katsausta sekä neljä C-vitamiinin ennaltaehkäisevää tehoa käsittelevää tutkimusta. Kirjallisuuskatsauksen perusteella CRPS:än liittyvän kivun hoidosta tehdyissä tutkimuksissa otoskoot ovat olleet pieniä ja useimmista hoitomuodoista on vain yksittäisiä pienen otoskoon tutkimuksia, minkä vuoksi johtopäätöksiä niiden tehosta CRPS:n hoidossa ei voida tehdä. Eniten tutkimusnäyttöä kivun lievityksen osalta läpikäytyjen tutkimusten perusteella on bisfosfonaateista sekä neuromodulaatiohoidoista ja toimintakyvyn parantamisen osalta terapeuttisia menetelmiä on tutkittu. Näin ollen lisätutkimukset Budapest-kriteereitä käyttäen suuremmalla otoskoolla olisivat tarpeen. Myöskään eri hoitomuotojen hyvää tehoa ennustavista tekijöistä ei läpikäytyjen tutkimusten perusteella voida tehdä arviota ja näin ollen suositusta kroonisen CRPS:n hoidosta ei voida antaa, vaan kunkin potilaan hoito suunnitellaan yksilöllisesti paikalliset hoitokäytännöt ja hoitomuotojen saatavuus huomioiden.
Keywords: CRPS, kipu, toimintakyky