Leikkaushoitotyön laatu ja itsearvioitu ammatillinen pätevyys leikkaushoitotyötä tekevien sairaanhoitajien arvioimana - Jumisko, Nina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata leikkaushoitotyön laatua ja itsearvioitua ammattilista pätevyyttä sekä näiden välistä yhteyttä leikkausosastolla työskentelevien sairaanhoitajien ja heidän lähiesimiestensä arvioimana. Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat tammi- maaliskuussa 2017 yhden yliopistollisen sairaalaan leikkausosastoilla työskentelevät sairaanhoitajat, osastonhoitajat ja apulaisosastonhoitajat. Aineisto kerättiin paperisella kyselylomakkeella. Leikkaushoitotyön laatua arvioitiin Hyvä Perioperatiivinen Hoito -mittarilla© (Good Perioperative Nursing Care Scale) (Leinonen & Leino-Kilpi 2008), joka koostuu seitsemästä potilaiden perioperatiivisen hoidon laadulle tärkeästä osa-alueesta: fyysinen hoito, tiedon saaminen, omatoimisuuden tukeminen, kunnioitus, hoidon eteneminen, henkilökunnan ominaisuudet ja ilmapiiri. sekä taustamuuttujia kartoittavan osuuden. Ammatillista pätevyyttä itsearvioitiin NCS -mittarilla© (Nurse Comptence Scale) (Meretoja 2003), joka koostuu seitsemästä ammatillisen pätevyyden osa-alueesta: auttaminen, opettaminen-ohjaaminen, tarkkailutehtävä, tilanteiden hallinta, hoitotoimien hallinta, laadunvarmistus ja työrooliin liittyvät tehtävät. Kyselyn vastausprosentti oli 47.6% (n=154). Aineisto analysoitiin SPSS 24 –tilasto-ohjelmalla. Leikkausosastolla työskentelevät sairaanhoitajat arvioivat leikkaushoitotyön laadun kokonaisuutena kaikilla osa-alueilla hyvälle laadun tasolle. Laatukategorioittain tarkasteltuna parhaimman arvioin sai fyysinen hoito ja huonoimman hoidon eteneminen sekä ilmapiiri. Itsearvioitu ammatillinen pätevyys arvioitiin kokonaisuutena kaikilla osa-alueilla hyvälle tasolle. He arvioivat ammatillisen pätevyytensä toteutuvan parhaiten auttamisen ja tilannehallinnan ja työroolin osa-alueella ja huonoimmin hoitotoimien hallinnan ja laadunvarmistuksen osa-alueella. Ammatillisen pätevyyden taso oli yhteydessä toiminnan tiheyteen kaikilla pätevyyden osa-alueilla. Leikkaushoitotyön laadun yhteys ammatilliseen pätevyyteen oli tilastollisesti merkitsevässä yhteydessä tiedon saamisen, kunnioituksen, ilmapiirin ja hoidon etenemisen kategorioissa. Hoitotyön johto voi hyödyntää tuloksia leikkaushoitotyön laadun, perehdytysohjelmien ja käytännön hoitotyön kehittämisessä, kehityskeskustelujen tukena ja täydennyskoulutustarpeen kartoittamisessa.