Aivovaltimotukosten endovaskulaarinen hoito Tyksissä vuonna 2016 - Viero, Hanna-Mari (My University, 2019)
Perinteisesti akuutti aivovaltimotukos on hoidettu laskimonsisäisellä liuotushoidolla. Jos potilaalla on ison aivovaltimon tyviosan tukos ja vaikeat oireet, voi laskimonsisäinen liuotushoito olla riittämätön. Lisäksi laskimonsisäiselle liuotushoidolle on monilla potilailla vasta-aiheita. Vuodesta 2015 lähtien aivovaltimotukoksen endovaskulaarinen hoito eli mekaaninen trombektomia on ollut Käypää hoitoa akuutin aivovaltimotukoksen akuuttihoitomuotona edellä kuvatuille potilaille. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä tietoa kaikista Tyksissä vuonna 2016 endovaskulaarisesti hoidetuista 41 potilaasta ja analysoida endovaskulaarihoitojen tuloksia ja turvallisuutta. Lisäksi tuloksia vertailtiin aikaisempien vuosien Tyksin tuloksiin ja potilaista kerätyt tiedot vietiin BCB:n AVH-rekisteriin. Tutkimuksessa potilaiden mediaani-ikä oli 72 vuotta ja heillä oli keskimäärin 2.7 aivoinfarktille altistavaa sairautta taustalla. NIHSS-pisteiden mediaani sairaalaan saapuessa oli 16.5. 63.4 % potilaista sai liuotushoidon mekaanista trombektomiaa edeltävästi. Yleisimmin hoidettu suoni oli M1 (63.4 %). Mediaaniaika oireiden alusta mekaanisen trombektomian aloitukseen oli 155 minuuttia. Mediaaniaika oireiden alkamisesta suonen rekanalisaatioon oli 197 minuuttia ja sairaalaan tulosta suonen rekanalisaatioon 145 minuuttia. Hyvä rekanalisaatiotulos (TICI 2b tai 3) saatiin 78 %:lle hoidetuista potilaista. Potilaiden mRS-pisteiden mediaani kolmen kuukauden kuluttua hoidosta oli kolme ja hyvin toipuneita potilaita (mRS 0-2) oli 41.5 %. Kuolleisuus kolmen kuukauden seurannassa oli 20.5 %. 9.8 % potilaista sai mekaanisen trombektomian komplikaationa symptomaattisen kallonsisäisen vuodon. Tyksin hoitotulokset ovat verrattavissa isojen endovaskulaarihoito-tutkimusten, kuten MR CLEAN-tutkimuksen, hoitotuloksiin. Kun verrataan tämän tutkimuksen tuloksia aikaisempien vuosien Tyksin tuloksiin nähdään, että endovaskulaarihoitojen tulokset pysyvät samalla tasolla, ehkä jopa hieman paranevat.
Keywords: aivoinfarkti, mekaaninen trombektomia, endovaskulaarihoito