Yhtiöittämällä toteutettava jakautuminen yhtiö- ja vero-oikeudellisesti - Haapalainen, Tiina (My University, 2024)
Laki osakeyhtiölain muuttamisesta (1337/2022) astui voimaan 31.1.2023. Lainsäädäntömuutoksen keskiössä oli Euroopan unionin rajat ylittävien yhtiömuodon muutosten, sulautumisten ja jakautumisten osalta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2019/2121 (muutosdirektiivin) sisällön implementointi kansalliseen lainsäädäntöön. Muutosdirektiivi harmonisoi ensimmäistä kertaa jäsenmaiden rajat ylittäviä jakautumisjärjestelyitä, jonka myötä mahdollistettiin myös uusi jakautumistapa; yhtiöittämällä toteutettava jakautuminen. Vaikka muutosdirektiivi koskee ainoastaan rajat ylittäviä jakautumisjärjestelyitä, osakeyhtiölaissa yhtiöittämällä toteutettava jakautuminen voidaan suorittaa myös kansallisesti. Tutkimuksessa tutkimuskysymykset ovat, mitä yhtiöittämällä toteutettava jakautuminen tarkoittaa yhtiöoikeudellisesti ja miten elinkeinoverotuksen yritysjärjestelyiden veroneutraalisuussäännökset soveltuvat tähän uuteen jakautumistapaan. Tutkimus on suoritettu lainopillisena tutkimuksena. Yhtiöittämällä toteutettavan jakautumisen määritelmä on sisällytetty osakeyhtiölain 17 luvun 2 § 1 momentin 3 kohtaan, jonka mukaan jakautuminen voidaan toteuttaa siten, että osa jakautuvan yhtiön varoista ja veloista siirtyy yhdelle tai useammalle vastaanottavalle yhtiölle vastineeksi siitä, että jakautuvalle yhtiölle annetaan vastaanottavien yhtiöiden osakkeita tai arvopapereita. Osakeyhtiölain 17 luvun 2 § 2 momentin mukaan yhtiöittämällä toteutettava jakautuminen voi tapahtua vain perustettavaan yhtiöön. Uutta jakautumistapaa sovelletaan sekä kansallisiin että rajat ylittäviin yritysjärjestelyihin. Yhtiöittämällä toteutettava jakautuminen on kokonais- ja osittaisjakautumisen ohella uusi yleisseuraanto, jota on oikeusyhteisössä pidetty hyvänä lisänä jakautumisen toteuttamistapoihin. Kokonaisuudessaan lainsäädäntötyö muutosdirektiivin implementoinniksi on tehty huolellisesti ja prosessia on pidetty onnistuneena. Kritiikkiä on kuitenkin esitetty, onko yhtiöittämällä toteutettavan jakautumisen määritelmä liian lähellä vero-oikeudessa tunnistettua liiketoimintasiirtoa. Lisäedellytyksenä yhtiöittämällä toteutettavassa jakautumisessa on jakautumisen toteuttaminen perustettavaan yhtiöön, kun taas liiketoimintasiirron voi suorittaa jo toimivaan yhtiöön. Yhtiön perustamista voidaan pitää jopa tarpeettomana välivaiheena, mutta yrityskohtaisesti yhtiöittämällä toteutettava jakautuminen voi olla parempi vaihtoehto kuin liiketoimintasiirto. Verolainsäädännön uudistamisen tarvetta ei tarkasteltu muutosdirektiivin implementoinnin yhteydessä, minkä takia yhtiöittämällä toteutettava jakautuminen ei ole lainkaan vero-oikeudessa tunnistettu. Yhtiöittämällä toteutettavan jakautumisen elinkeinoverotus perustuu toistaiseksi vain Verohallinnon ohjeeseen, jonka tulkinnan mukaan yhtiöittämällä toteutettavan jakautumisen elinkeinoverotukseen sovelletaan liiketoimintasiirron verosäännöksiä. Yhtiöittämällä toteuttavaan jakautumiseen soveltuu yritysjärjestelyitä koskevat veroneutraalisuussäännökset, jos liiketoimintasiirron soveltamisedellytykset täyttyvät. Nämä edellytykset sisältävät muun muassa vaatimuksen liiketoimintakokonaisuuden siirtämisestä vastaanottavaan yhtiöön, jota voidaan pitää yhtiöittämällä toteutettavan jakautumisen soveltamisalaa tiukentavana edellytyksenä. Lisäksi yhtiöittämällä toteutettavan jakautumisen verotuksen voidaan katsoa loukkaavan vero-oikeuden legaliteettiperiaatetta ja verovelvollisen oikeusturvaa. Yhtiöittämällä toteuttavan jakautumisen verosääntely olisi tärkeää kirjata lainsäädäntöön verotuksen selventämisen ja oikeusturvanäkökulmien vuoksi.
Keywords: yritysjärjestelyt, jakautuminen, yhtiöittämällä toteutettava jakautuminen, elinkeinoverotus