Hyödykefutuurihintojen ja yritysten osakekurssien yhteisvaihtelut maataloudessa Case: Monsanto, Syngenta ja globaalisti vaihdetuimmat viljat - Tiuttu, Eero (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Arvopaperimarkkinoiden välillä on havaittu yhteisvaihtelua. Yhteisvaihtelua tapahtuu etenkin välittömässä, mutta myös välillisessä suhteessa olevien yritysten arvojen tai hyödykkeiden hintojen välillä. Välittömän suhteen aiheuttama yhteisvaihtelu on selitettävissä esimerkiksi yrityksen ja sen tuotannontekijän tai lopputuotteen hinnan välillä, mutta välillinen suhde voi tuoda mukanaan vaikeasti havaittavia syy–seuraus-suhteita. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, onko maataloushyödykkeiden kuten vehnän, maissin ja soijan futuurihintojen muutoksilla yhteisvaihtelua maatalousalan yritysten osakekurssien kanssa. Tutkielmassa pohditaan, mitkä tekijät voivat selittää mahdollisen kausaalisuhteen ja tämän lisäksi selvitetään, onko yhteisvaihteluissa havaittavissa eroja eri viljalajikkeiden välillä tai eri ajanjaksoilla. Tutkielman teoreettisessa osassa käsitellään rahoitusmarkkinoiden tehokkuutta, osakekurssien ja hyödykefutuurihintojen muodostumista, sekä hyödykkeiden ja osakkeiden yhteisvaihtelua. Tutkimusongelmaa selvitetään empiirisessä osassa vertaamalla maatalousalan yritysten, Syngentan ja Monsanton osakekursseja vehnän, maissin ja soijan futuurihintoihin vuosien 2000–2015 välillä. Jokaisen tutkittavan hyödykkeen sekä yrityksen välille lasketaan Pearsonin korrelaatiokerroin ja tarkastellaan parien regressioita. Tilastollisella analyysillä saatuja tuloksia vilja–yritys-pareista verrataan raakaöljyn vastaaviin tuloksiin vilja–yritys-parien yhteisvaihtelujen käytännön merkittävyyden arvioinnin tukemiseksi. Tutkittavalla aikavälillä yritysten ja hyödykkeiden välisten yhteisvaihtelujen havaittiin olevan voimakkaita. Aikaväliä lyhennettäessä 4–5 vuoden jaksoihin yhteisvaihtelua havaittiin enää vain ajanjaksolla 2006–2009, johon osui finanssikriisi. Myös yritys sekä viljalaji vaikuttivat korrelaatioon, mutta nämä korrelaatioerot olivat maltillisempia kuin eri ajanjaksojen väliset erot. Yhteisvaihtelua selittävistä tekijöistä merkittävimmiksi nousivat tutkimuksen perusteella yleisesti arvopaperimarkkinoihin vaikuttavat tekijät kuten makrotalouden shokit. Yritysten ja eri viljalajien välisten yhteisvaihtelujen erot voivat taas selittyä yritysten toiminnan ja strategisten suuntautumisten eroilla.