Numror på bottnet - Avvikande genusbruk hos orden nummer och botten i finlandssvenska - Nyman, Jonas (My University, 2025)
Det är karakteristiskt för finlandssvenskan att vissa substantiv böjs enligt ett annat grammatiskt genus och en annan deklination än vad som föreskrivs i standardsvenskans normer. Denna pro gradu-avhandling undersöker hur detta påverkar böjningen av substantiven nummer och botten. Studien fokuserar på förekomsten av detta fenomen i den finlandssvenska dagstidningen Åbo Underrättelser samt i äldre finlandssvenska tidningar från Nationalbibliotekets samlingar. Det övergripande syftet med avhandlingen är att kartlägga i vilken utsträckning den avvikande böjningen av nummer och botten förekommer i nutida utgåvor av Åbo Underrättelser och i äldre finlandssvenska dagstidningar. Studien syftar även till att fastställa huruvida dessa avvikelser är vanligare i vissa typer av texter, exempelvis nyhetsartiklar och annonser. Det nutida materialet samlades in från Åbo Underrättelsers digitala arkiv, där sökningen baserades på avvikande böjningsformer av nummer och botten. Det insamlade materialet omfattar perioden 2001–2018. Det historiska tidningsmaterialet hämtades från Nationalbibliotekets digitala samlingar med samma sökmetod. Analysen av materialet visar att förekomsten av avvikande genusbruk i Åbo Underrättelser under perioden 2001–2018 är relativt begränsad. För det historiska materialet är en exakt kvantifiering svårare att fastställa inom ramen för denna avhandling, men sökresultaten indikerar att förekomsten av de aktuella formerna var avsevärt högre i äldre tidningstexter än i det nutida materialet från Åbo Underrättelser. En möjlig förklaring till den begränsade förekomsten i modern tid kan vara utvecklingen av textbehandlingsprogram, vilka automatiskt korrigerar stavfel och grammatiska avvikelser innan tidningen publiceras.
Keywords: avvikande genus, finlandssvenska, finlandismer, morfologiska finlandismer