Säätilan ja ympäristön saastumisen yhdysvaikutukset sinitiaisen (Cyanistes caeruleus) pesintään - Nyrhilä, Siiri (My University, 2023)
Ihmisen aiheuttama ympäristön saastuminen on yksi merkittävistä lintujen lisääntymiseen vaikuttavista tekijöistä. Vain harvat tutkimukset ovat kuitenkin ottaneet huomioon saasteiden mahdollisia yhdysvaikutuksia luontaisten ympäristötekijöiden kanssa. Erilaisten stressinlähteiden yhdysvaikutukset ovat kuitenkin mahdollisia, ja ne ovat tärkeitä ottaa huomioon esimerkiksi ympäristönsuojelutoimien suunnittelussa ja toteutuksessa, sillä niillä saattaa olla yllättäviäkin yhteis-, vasta- ja kerrannaisvaikutuksia. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää vaikuttavatko epäsuotuisat säätilat lintuihin voimakkaammin saastuneella alueella muiden samaan aikaan vaikuttavien stressitekijöiden vuoksi. Säämuuttujina käytettiin lämpötilaa ja sademäärää ja saastuneisuutta verrattiin saastuneen ja kontrollialueen välillä. Muuttujien vaikutusta sinitiaisen pesimämenestykseen tarkasteltiin sekä erikseen että yhdessä. Luonnollisista muuttujista lämpötilalla havaittiin tilastollisesti merkitsevä positiivinen vaikutus sinitiaisen (Cyanistes caeruleus) pesintään ja sademäärällä havaittiin lievä negatiivinen vaikutus sinitiaisen pesintämenestykseen. Myös saastuneisuudella oli tilastollisesti merkitsevä vaikutus. Sademäärällä ja saastuneisuudella havaittiin tilastollisesti merkitsevä poikasmenestystä vähentävä yhdysvaikutus, joka odotusten vastaisesti kohdistui kontrollialueeseen. Yhdysvaikutuksen puuttuminen saastuneella alueella todennäköisesti johtuu eroavaisuuksista sinitiaisen populaatiokoostumuksessa alueiden välillä. Saastuneen alueen ravinnonsaatavuus on huonompi kuin kontrollialueen, ja sinitiaisen tasaisesti kasvanut populaatiokoko on entisestään hankaloittanut riittävän ravinnon hankintaa alueella. Sinitiaisen pesyekoko onkin saastuneella alueella pienempi näiden syiden vuoksi. Sateisuus ei siis ole alueella yhtä voimakkaasti lisääntymistä rajoittava tekijä kuin ravinnonsaatavuus, eikä näin ollen aiheuta tilastollisesti havaittavaa vaikutusta.
Keywords: Sääolosuhteet, ympäristön saastuminen, ilmastonmuutos, lintujen pesintä