Inkluusio osana koulun arkea erityisopettajien kokemana : ”Inkluusio on se arjen käyttöteoria, se joka on se kaikkein vahvin…” - Salonen, Heidi; Rannikko, Katri (My University, 2023)
Tutkimuksemme aiheena on inkluusio ja sen ilmeneminen autismikirjon oppilaiden opetuksessa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia autismikirjon oppilaiden opetuksesta inklusiivisessa oppimisympäristössä on erityisluokanopettajilla. Aineistosta etsitään vastauksia, millaisena inklusiivinen oppimisympäristö nähdään ja millaisina sen antamat mahdollisuudet osana opetusta koetaan. Tutkimus selvittää erityisluokanopettajien kokemuksia inkluusiosta kouluissaan ja osana omaa työtään sekä autismikirjon oppilaiden opetuksessa. Keskeisessä osassa ovat opettajien omakohtaiset kokemukset autismikirjon oppilaiden osallisuudesta inklusiiviseen opetukseen. Aineisto tutkimukseen on kerätty haastattelemalla kahdeksaa erityisluokanopettajaa Varsinais-Suomen alueella vuonna 2022. Teoriataustassa käsitellään inklusiivisuuden ja integraation kehittymistä yhteiskunnassa ja osana opetusta, sekä niihin liittyvien käsitteiden merkityksiä. Keskeisenä tutkimuksessa on inklusiivisuus kouluyhteisöissä ja sen mukanaan tuomat muutokset opetuksessa. Halusimme selvittää, miten inklusiivisuuden olemus näyttäytyy osana koulutusyhteisöä, sen ilmenemistavan kouluissa sekä toteutuksen eri muodot kouluyhteisöissä. Suuri vaikutus inkluusion kehittymiselle on ollut segregaatiolla ja integraatiolla, minkä vuoksi tutkimuksessa käsitellään näiden pohjalta tapahtunutta siirtymistä kohti inklusiivisempaa opetusta ja inklusiivista yhteiskuntaa. Tutkimuksen pohjana on käytetty myös autismikirjon diagnosointia, opetusjärjestelyjen kehittymistä ja toimivia opetusmenetelmiä autismikirjon oppilaiden opetuksessa. Kerätystä aineistosta käy ilmi, että opettajat pitävät inkluusiota osana nykypäivän koulua. Inkluusion tärkeimpänä osana pidettiin opetuksen monipuolistumista ja tasa-arvoisen opetuksen mahdollisuutta kaikille. Inkluusio on erityisopettajien kertoman mukaan tuonut monia hyviä uusia käytäntöjä osaksi autismikirjon oppilaiden opetusta. Kuitenkin vastauksista käy ilmi huoli resurssien riittävyydestä inklusiivisen opetuksen toteuttamiseen. Haastatellut kertoivat inklusiivisen opetusmenetelmän olevan osana heidän jokapäiväistä työtään ja vaikuttaneen moniammatillisen yhteistyön lisääntymiseen.

The subject of our research is inclusion and its manifestation in the teaching of students on the autism spectrum. The aim of the research is to find out what kind of experiences special class teachers have with teaching students on the autism spectrum in an inclusive learning environment. Answers are sought from the material; how inclusive learning environment is seen and how opportunities it provides as a part of teaching are experienced. The study investigates special education teacher`s experiences of inclusion in their schools and as part of their own work, as well as in the teaching of students on the autism spectrum. The central part contains the teacher`s personal experiences of the participation of students on the autism spectrum in inclusive teaching. The material for the study has been collected by interviewing eight special education teachers in Southwest Finland a in 2022. The theoretical background discusses the development of inclusivity and integration on society and as a part of education, as well as the meanings of related concepts. The focus of the research is inclusiveness in school communities and the changes it brings to teaching. We wanted to find out how the essence of inclusiveness appears as a part of the educational community, the way it manifests itself in schools, and the different forms of implementation in school communities. Segregation and integration have had a major impact on the development of inclusion, which is why the study deals with the transition towards more inclusive education and an inclusive society based on these. The basis of the research has also been the diagnosis of the autism spectrum, the development of teaching arrangements and effective teaching methods in the teaching of pupils on the autism spectrum. The collected material shows that teachers consider inclusion a part of today`s school. The most important part of inclusion was the diversification of teaching and the possibility of equal teaching for everyone According to the special education teachers, inclusion has brought many good new methods to the teaching of students on the autism spectrum. However, the answers show concern about the sufficiency of resources to implement inclusive education. The interviewees said that the inclusive teaching method is a part of their everyday work and has contributed to the increase of multi-professional cooperation.
Keywords: inkluusio, autismikirjo, erityispedagogiikka, erityisopetus, inclusion, autism spectrum, special pedagogy, special education