Sanatyypin ja kielen vaikutus änkytyksen kaltaisen puheen sujumattomuuden kohdistumiseen kaksikielisillä lapsilla - Stenberg, Wera (My University, 2025)
Kaksikielisten lasten puheen sujuvuuden arviointi on haastavaa, sillä änkytyksen kaltaisen sujumattomuuden (stuttering like disfluency, SLD) määrä on korkea myös tyypillisesti kehittyvien kaksikielisten henkilöiden puheessa. Yksikielisten arviointimenetelmien soveltaminen kaksikielisten arviointiin lisää virheellisen diagnosoinnin riskiä ja vaikeuttaa vaikuttavien kuntoutusmenetelmien valintaa. Jotta tarkempia, kaksikielisen kehityksen erityispiirteet huomioivia arviointimenetelmiä voidaan kehittää, tarvitaan lisää tutkimusta kaksikielisen tyypillisen sujuvan puheen ja änkytyksen välisistä eroista ja yhtäläisyyksistä. Tämä pro gradu -tutkielma on osa SIBILS-tutkimusprojektia ja perustuu libanonilaisista kaksikielisistä lapsista (libanoninarabia-englanti, libanoninarabia-ranska) kerättyyn aineistoon. Tutkielmassa tarkastellaan sitä, onko SLD:n todennäköisyydessä kohdistua sisältösanoihin eroja CWS- (children who stutter) ja CWNS-ryhmien (children who do not stutter) tai englantia ja ranskaa puhuvien kaksikielisten lasten välillä. Kirjallisuuskatsauksissa on toistuvasti mainittu tarve tarkastella kielellisten tekijöiden vaikutusta kaksikielisten henkilöiden änkytykseen ja puheen sujumattomuuteen, mutta toistaiseksi tällaista tutkimusta on tehty vähän. Tulokset osoittavat, että SLD:n kohdistumisessa on eroja kielten (englanti vs. ranska) sekä eri kielen ja ryhmän yhdistelmien välillä. Ranskankielisessä CWNS-ryhmässä SLD kohdistui merkitsevästi todennäköisemmin sisältösanoihin kuin ranskankielisessä CWS-ryhmässä tai englanninkielisessä CWNS-ryhmässä. Tulokset tuovat lisätietoa kielten välisten rakenteellisten erojen vaikutuksista kaksikielisten henkilöiden puheen sujuvuuteen ja nostavat esiin lisätutkimuksen tarpeen aiheeseen liittyen.
Keywords: kaksikielisyys, lapset, änkytys, sujumattomuus, englanti, ranska