Harrastamisen iloa, oppimista, kavereita ja yhdessäoloa : Pitkis-Sport lasten liikuntaleiri kesällä 2024 - Haapakka, Susanna; Haapaniemi, Mikael (My University, 2025)
Liikunta ja sosiaalinen vuorovaikutus ovat keskeisiä tekijöitä lasten ja nuorten kehityksessä ja hyvinvoinnissa. Kesäleirit, kuten Pitkis-Sport, tarjoavat nuorille ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia uusia taitoja, luoda ystävyyssuhteita ja kehittää terveellisiä elämäntapoja. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää lasten ja nuorten Pitkis-Sport liikuntaleirin osallistujien mielipiteitä leiristä. Tutkimuksessa selvitettiin, millaisten eri tekijöiden lapset ja nuoret arvioivat vaikuttaneen leirille osallistumiseen. Kyselyn tavoitteena oli myös saada selville, millaisia asioita osallistujat kokivat oppineensa leirin aikana leirielämään, ryhmässä toimimiseen ja kavereihin tutustumisen taitoihin sekä terveellisiin elämäntapoihin ja uusiin leirin aikana harjoitellun liikuntalajin taitoihin liittyen. Leirin turvallisuuteen liittyen kyselyllä haluttiin selvittää, kuinka hyvin leirin säännöt oli selitetty sekä kuinka hyvin niitä oli leirin aikana noudatettu ja kuinka turvalliseksi leiriläiset tunsivat olonsa leirin aikana. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin leirin ohjaajien onnistumista liikkumaan innostamisessa ja osallistujien kuuntelemisessa leirin aikana. Tutkimusjoukko (n = 120) muodostui Kokemäellä kesällä 2024 järjestetyn Pitkis-Sport liikuntaleirin osallistujista. Tutkimuksen aineisto kerättiin sähköisen Webropol-kyselylomakkeen avulla. Leirille tulemiseen vaikuttaneita tekijöitä ja leirin aikana opittuja asioita mitattiin kyselylomakkeessa määrällisesti viisiportaisella asteikolla. Leirin turvallisuutta ja ohjaajien toiminnan onnistumista mitattiin viidellä väittämällä, joihin vastattiin viisiportaisella Likert-asteikolla. Kyselylomakkeella kerättyä dataa analysoitiin vertailemalla vastauksia iän, sukupuolen ja aiemman leiritaustan perusteella. Analysointi suoritettiin tutkimalla vastausjakaumia ja vastauskeskiarvoja. Lisäksi hyödynnettiin varianssianalyysiä taustamuuttujien perusteella muodostettujen vastaajaryhmien vastauskeskiarvojen vertailemiseksi. Leirien järjestäjät saavat tämän tutkimuksen perusteella tietoa siitä, millaiset tekijät vaikuttavat lasten ja nuorten osallistumisinnokkuuteen ja hyvään leirikokemukseen. Kyselyssä annetuista vaihtoehdoista keskimäärin eniten lasten ja nuorten leirille osallistumispäätökseen vaikuttivat mieluisa laji, leirin helppo saavutettavuus ja kaverit. Pitkis-Sport liikuntaleirillä osallistujat kokivat oppineensa etenkin leirielämän ja ryhmässä toimimisen sekä kavereihin tutustumisen taitoja. Leirin järjestäjät olivat tutkimuksen perusteella onnistuneet luomaan turvallisen leiriympäristön ja leirin ohjaajat onnistuivat toiminnassaan. Monet osallistuvat Pitkis-Sport liikuntaleirille vuodesta toiseen ja tämän kyselyn perusteella suurin osa vastaajista aikoi tulla leirille uudestaan seuraavana vuonna. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää tulevien Pitkis-Sport liikuntaleirien suunnittelun lisäksi myös muiden lasten ja nuorten leirien kehittämisessä.
Keywords: harrastus, hyvinvointi, kesäleiri, lapset ja nuoret, lastenleiri, leiri, leirielämä, leiritoiminta, liikunta, liikuntaleiri, nuortenleiri, oppiminen, Pitkis-Sport