Budjettisuunnittelu ja ennusteiden laadinta taloudellisen epävarmuuden vallitessa - Ekholm, Elias (My University, 2023)
Budjettisuunnittelu ja ennusteiden laadinta on keskeisessä roolissa toiminnan suunnittelussa, ohjaamisessa ja seurannassa lähes jokaisessa yrityksessä. Suunnittelu ja ennustaminen ei kuitenkaan onnistu ainoastaan yritysten omaa liiketoimintaa analysoimalla. Viime vuosina maailmanlaajuisesti on esiintynyt korkeaa ja laajasti eri toimialoille kohdistuvaa taloudellista epävarmuutta, muun muassa koronapandemian ja Ukrainan sodan seurauksena. Korkean epävarmuuden ympäristöissä menestyksekkäästi toimiminen vaatii yrityksiltä vaihtelevia toimenpiteitä. Aiempien tutkimusten tarjoamat vastaukset johdon laskentatoimen toimenpiteistä epävarmuuden vallitessa ovat olleet niukkoja. Tästä syystä on aiheellista tarkastella, miten taloudellinen epävarmuus vaikuttaa keskeisiin johdon ohjausmekanismeihin, suunnitteluun ja ennustamiseen. Tutkimuksessa pyritään selvittämään miten taloussuunnittelua ja ennustamista toteutetaan ja on mahdollista kehittää. Lisäksi tarkastellaan millä tavoilla kohdeorganisaatiossa taloussuunnittelua ja ennustamista toteutetaan ja on kehitetty taloudellisen epävarmuuden vallitessa. Tutkielman teoriaosiossa pyritään esittelemään keskeisesti käytössä olevia menetelmiä taloussuunnittelussa ja ennustamisessa. Lisäksi tarkastellaan, millaisia kehitysehdotuksia aiemmassa kirjallisuudessa on esitetty taloussuunnitteluun ja ennustamiseen sekä millaisia vaikutuksia epävarmuudella on näihin toimintoihin. Kohdeorganisaatiossa toteutetuin haastatteluin pyritään saamaan käsitys siitä, millaisia käytännön vaikutuksia taloudellisen epävarmuuden lisääntymisellä on ollut tosielämän organisaation taloussuunnittelu- ja ennustamiskäytänteisiin. Tulosten perusteella havaittiin, että kohdeorganisaation tavoitteet ja haasteet budjettisuunnittelussa ja ennustamisessa olivat linjassa aiemmin kirjallisuudessa raportoitujen tavoitteiden ja haasteiden kanssa. Kuitenkaan budjetointia ei koettu yhtä ongelmalliseksi, kuin kirjallisuudessa on usein esitetty. Myöskään epävarmuuden vaikutuksia kohdeorganisaation suunnittelu- ja ennustamiskäytänteisiin ei pidetty merkittävinä. Siten voidaan arvioida, että organisaatioiden kohtaamat budjetointi- ja ennustamishaasteet ovat usein organisaatiokohtaisia. Tulosten perusteella voidaan lisäksi arvioida, että korkean taloudellisen epävarmuuden ympäristöt vaativat organisaatioiden suunnittelu- ja ennustejärjestelmiltä joustavia, mutta selkeästi määriteltyjä menettelytapoja.
Keywords: budgeting, planning, forecasting, foresight, economic uncertainty