Suurlujuusterästen jauhekaarihitsaus - Salminen, Frans (My University, 2026)
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, miten suurlujuusterästen jauhekaarihitsaus eroaa normaalilujien rakenneterästen jauhekaarihitsauksesta. Tämän selvittämiseksi tehtiin kirjallisuuskatsaus, jossa selvitettiin teräksen lujuuden vaikutusta hitsattavuuteen sekä lämmöntuontiin. Työssä käydään myös läpi jauhekaarihitsauksen sekä suurlujuusterästen perusteet. Suurlujuusteräs on laaja käsite, jota ei ole tarkkaan määritelty. Työssä tarkastellaan erityisesti HSLA-teräs laatua. Suurlujuusteräkset kehittyvät jatkuvasti ja tutkielmassa käsitellään lujempiakin teräksiä, joita tullaan käyttämään tulevaisuudessa entistä enemmän. Jauhekaarihitsauksella saavutetaan suuri hitsausaineentuotto, jonka takia jauhekaarihitsaus on erittäin tehokas tapa hitsata suurlujuusteräksiä. Suurlujuusteräksiä hitsatessa on kuitenkin myös haasteita, joita käsitellään tässä tutkielmassa. Kirjallisuuskatsauksen tuloksien mukaan suurlujuusterästen hitsaaminen jauhekaarella on haasteellisempaa verrattuna normaalilujiin rakenneteräksiin. Suurlujuusteräksiä hitsatessa täytyy hitsausparametrien kanssa olla todella tarkkana. Pienetkin poikkeumat parametreissa vaikuttavat huomattavasti lämmöntuontiin. Lämmöntuonnilla on suuret vaikutukset muutosvyöhykkeen pehmenemiseen, minkä vaikutukset näkyvät hitsausliitosten lujuudessa. Tutkielman tulokset osoittavat onnistuneen hitsausprosessin vaativan jäähtymisajan t8/5 tarkkaa hallintaa toivotun mikrorakenteen säilyttämiseksi, sekä hitsausjauheen huolellista valintaa vetyhalkeamariskin minimoimiseksi.
Keywords: Suurlujuusteräs; jauhekaarihitsaus