Kuka on mun puolesta luvannut, että osallistun? : Etnografian portinvartijat ja koulutussosiologisen tiedontuotannon haasteet - Huilla, Heidi; Juvonen, Sara; Lappalainen, Sirpa; Kosunen, Sonja; Laaksonen, Linda Maria (Tampere University Press, 2026)
Etnografia on menetelmä, jolla tutkija pääsee pureutumaan syvälle koulutusins-tituutioiden arkitodellisuuksiin. Sisäänpääsy kasvatusinstituutioon edellyttää kuitenkin koko tutkimusprosessin ajan kestävää neuvottelua erilaisten portinvar-tijoiden kanssa. Toisinaan portinvartijat pyrkivät rajoittamaan tutkijan kentälle pääsyä hyvästä sy ystä. Toisinaan kyse on vallankäytöstä, jolla tullaan rajoitta-neeksi heikommassa asemassa olevien ryhmien, kuten lasten ja nuorten, mahdol-lisuuksia tulla kuulluksi. Sisäänpääsyneuvotteluihin kuuluva hankaluus voi olla tutkijalle raskasta ja performointi, paksut paperinivaskat ja vastahankaiset por-tinvartijat saattavat rajoittaa oleellisesti tietoa, jota tutkija voi saada.
Koulutussosiologian metodologiat ja tutkimusmenetelmät