Tasavallan presidentti Urho Kekkosen valtiovierailu Ranskaan 1962 - Manelius, Kristian (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tarkastelen pro gradu-tutkielmassani tasavallan presidentti Urho Kekkosen valtiovierailu Ranskaan presidentti Charles de Gaullen vieraaksi lokakuussa 1962. Tutkielma on esittämistavaltaan temaattinen ja siinä tutkitaan valtiovierailua neljästä eri lähestymiskulmasta. Ne ovat vierailun järjestelyt sekä kulku ja siihen olennaisesti liittyvä vierailun pr-puoli, vierailun poliittinen puoli sekä vierailun käsittely mediassa. Ensisijaisena lähdeaineistona on käytetty Suomen ja Ranskan ulkoministeriön sekä Tasavallan presidentin kanslian arkiston materiaalia. Kyseisistä arkistoista löytyi laajasti tietoa valtiovierailusta. Presidentti Kekkosen vierailu oli ensimmäinen Suomen tasavallan presidentin tekemä valtiovierailu Ranskaan ja se ajoittui mielenkiintoiseen aikaan ajateltuna niin sekä Ranskan että Suomen sisäpoliittista tilannetta kuin kansainvälistäkin tilannetta. Molemmat presidentit olivat nousseet tehtävissään vahvaan asemaan. Keskeisinä tutkimustuloksina voi mainita ensinnäkin sen, että vaikka Suomen puolueettomuuspolitiikka sai de Gaullelta tunnustuksen, niin rivien välistä oli havaittavissa myös epäilyksiä sitä kohtaan. Toiseksi, vaikka Suomessa toisin haluttiin ajatella, Ranskalle vierailu oli vain yksi muiden joukossa. Presidentti de Gaulle ei koskaan tehnyt vastavierailua Suomeen, vaikka hänet maahan kutsuttiinkin. Kolmanneksi voi mainita sen, että Suomelle vierailu oli tärkeä, ulkoministeriön ja suomalaisten järjestämä Suomi-kampanja teki Suomea ja suomalaisia tunnetuksi Ranskassa. Se oli propagandatoimintaa parhaimmillaan. Neljänneksi median suhtautuminen vierailuun molemmin puolin oli suhteellisen ylistävää ja jopa yliampuvaa, toki myös kritiikkiä jonkun verran esiintyi. Median suhtautumiseen on varmasti vaikuttanut se, että Suomen ulkoministeriö kustansi ranskalaisen lehtimiesryhmän oleskelun Suomessa viikon ajaksi.