Tilinpäätöksestä johdetut tunnusluvut ja osakkeiden suhteellinen arvonmääritys: piensijoittajan näkökulma - Pihala, Lauri (My University, 2024)
Tämän tutkielman tavoitteena on syventyä tilinpäätöksestä johdettaviin tunnuslukuihin ja osakkeen suhteelliseen arvonmääritykseen piensijoittajan näkökulmasta. Tutkielmassa keskitytään tunnuslukujen analysointiin, jonka avulla yhtiön taloudellista tilannetta ja toimintaedellytyksiä voidaan ymmärtää paremmin. Tutkielman tarkoituksena ei ole tarjota piensijoittajalle suoria sijoitusneuvoja, vaan sen sijaan selventää, kuinka tunnuslukujen ymmärtäminen voi auttaa piensijoittajaa tekemään tietoon perustuvia sijoituspäätöksiä. Tutkielmassa käsitellään myös tilinpäätösinformaation luotettavuutta, sillä tunnuslukujen käyttöön liittyy rajoituksia, jotka riippuvat tilinpäätösinformaation luotettavuudesta ja laadusta. Tutkielmassa keskitytään tunnuslukuanalyysiin, joka on piensijoittajalle hyödyllinen tilinpäätöksen analyysitekniikka. Tunnuslukuanalyysilla tarkoitetaan yhtiön taloudellisen tilanteen ja taloudellisten toimintaedellytysten arviointia, jonka tavoitteena on tukea tietoon perustuvaa sijoituspäätöksentekoa. Tunnuslukuanalyysi on tärkeä tilinpäätöksen analyysitekniikka ja tunnusluvut toimivat hyödyllisinä indikaattoreina, jotka kuvaavat yhtiön suorituskykyä ja taloudellista tilannetta. Piensijoittajalla on nykyään käytössään kaikki tarvittava tieto tunnuslukuanalyysin toteuttamiseen ja tunnuslukuanalyysiä tehdessään piensijoittaja voi hyödyntää perinteisten tilinpäätöksestä johdettujen tunnuslukujen lisäksi myös markkinaperusteisia tunnuslukuja. Piensijoittajalle keskeistä on löytää sopivia tunnuslukuja monipuoliseen ja laadukkaaseen tunnuslukuanalyysiin. Tutkielmassa tunnuslukujen jako tilinpäätöksestä johdettaviin tunnuslukuihin ja suhteelliseen arvonmääritykseen markkinaperusteisten tunnuslukujen avulla tuo selkeyttä lukijalle. Tutkielma on toteutettu käsiteanalyyttisena tutkimuksena, eikä tutkielma sisällä empiriaa. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka perustuu olemassa olevaan kirjallisuuteen, mutta siinä voi esiintyä normatiivisia piirteitä. Tutkielmassa hyödynnetään laajaa valikoimaa kotimaista sekä kansainvälistä kirjallisuutta ja tieteellisiä julkaisuja.
Keywords: tunnuslukuanalyysi, kannattavuus, vakavaraisuus, maksuvalmius, suhteellinen arvonmääritys, piensijoittaja