Yläkoulun opettajien kokemuksia, näkemyksiä ja asenteita tekoälystä opetuksessa : Tapaustutkimus erityiskoulussa - Kuuri-Riutta, Ella (My University, 2025)
Tekoälyn rooli opetuksessa kasvaa nopeasti ja opettajat ovat keskeisessä asemassa sen käyttöönotossa. Opettajien ajatuksista tekoälyä kohtaan on kuitenkin edelleen melko suppeasti tutkimustietoa, etenkin Suomessa ja erityisopetuksen kontekstissa. Tämä tapaustutkimus pyrki selvittämään erityiskoulun yläkoulun opettajien kokemuksia, näkemyksiä ja asenteita tekoälyä kohtaan opetuksessa. Tutkimusaineisto kerättiin viidellä puolistrukturoidulla yksilöhaastattelulla, ja se analysoitiin aineistolähtöisesti. Opettajat kokivat tekoälyosaamisensa heikoksi ja uskoivat tekoälyn tuovan opetukseen sekä uhkia että mahdollisuuksia. Uhkana nähtiin oppilaiden epäeettinen tekoälyn käyttö, minkä takia pelisääntöjen tärkeyttä korostettiin vahvasti. Myös tekoälyn luomat opettajiin kohdistuvat osaamisvaatimukset sekä digitalisaation aiheuttamien haittojen syveneminen aiheuttivat huolta. Mahdollisuuksia nähtiin muun muassa oppimateriaalien luomisessa, opetuksen yksilöllistämisessä ja oppilaiden tekstin tuottamisen tukemisessa. Opettajien tekoälyasenteet vaihtelivat uhkia ja mahdollisuuksia peilaten varauksellisesta myönteiseen. Tutkimus tuo esille tarpeen tukea, tiedottaa ja motivoida opettajia tekoälyn käytössä, jotta sen käyttöönotto kouluissa saataisiin toteutettua tehokkaalla, eettisellä ja pedagogisesti perustellulla tavalla.
Keywords: tekoäly, erityisopetus, tekoälyosaaminen, tekoälyasenne, digitalisaatio, TPACK-malli