Menopaussin yhteys suun alueen terveyteen - Elfström, Julia (My University, 2022)
Tämän syventävien opintojen opinnäytetyön aiheena on menopaussin yhteys suun alueen terveyteen. Tutkimuksen tarkoituksena on koostaa aiheeseen liittyvää kirjallisuutta viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Menopaussiin liittyviä systeemisiä oireita diagnosoidaan ja hoidetaan aktiivisesti, mutta suun alueen muutokset, oireet ja sairaudet jäävät usein vähemmälle huomiolle. Suun alueen oireilu saattaa kuitenkin heikentää vaihdevuosi-ikäisen naisen elämänlaatua. Tutkimukseen valittu tutkimusmenetelmä on systemoitu kirjallisuuskatsaus, joka on ala-muoto systemaattisesta kirjallisuuskatsauksesta. Tutkimusprosessi on pyritty esittelemään selkeästi tehden toiston mahdolliseksi. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui 16 vertaisarvioitua tutkimusartikkelia Pubmed-tietokannasta. Ne olivat tutkimusasetelmaltaan havainnoivia tutkimuksia. Kohderyhmänä niissä olivat postmenopausaaliset naiset eli menopaussin ohittaneet naiset, joiden viimeisistä kuukautisista oli kulunut vähintään 12 kuukautta. Tutkimusta aiheesta on melko vähän ja laatu on vaihtelevaa. Tutkimuksessa havaittiin, että menopaussi on yhteydessä syljen määrän vähenemiseen ja siten myös syljen pH:n alenemiseen. Syljen määrän väheneminen altistaa kariekselle ja parodontiitille. Menopaussi on mahdollisesti yhteydessä parodontiumin terveydentilan heikkenemiseen. Mahdollinen yhteys on myös menopaussin ja kserostomian eli subjektiivisen kuivan suun tunteen, makuaistimusten muuttumisen, purentaelimistön toimintahäiriöiden, alveoliluun muutosten sekä suupoltteen välillä, mutta tulokset jäivät vielä ristiriitaisiksi näiden aihealueiden kohdalla. Menopaussia ja suun alueen terveyttä koskevaa tutkimusta tarvitaan lisää. Yhteyksiä tulisi selvittää tarkemmin esimerkiksi seurantatutkimuksin ja hormonimäärityksin. Hormonikorvaushoitoa ja suun terveyttä koskevaa tutkimusta tulisi tulevaisuudessa toteuttaa satunnaistetulla ja kontrolloidulla tutkimusasetelmalla, sillä se olisi hyödyllistä katsauksen aiheen ja vakavista suun alueen oireista kärsivien vaihdevuosi-ikäisten naisten hoidon kannalta.
Keywords: menopaussi, suun terveys