Keskosen hengityksen tukeminen noninvasiivisesti : NIV-NAVA-hengitystuki pikkukeskosella - Mentula, Hanna (My University, 2020)
Keskosten, eli ennen 37. raskausviikkoa syntyneiden vauvojen, yleinen ongelma on epäkypsät ja vaurioalttiit keuhkot. Tästä syystä keskosille kehittyy herkästi vastasyntyneen hengitysvaikeusoireyhtymä (RDS) sekä keskosen krooninen keuhkosairaus eli bronkopulmonaalinen dysplasia (BPD). Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että pitkäkestoinen mekaaninen ventilaatio on yksi BPD:n aiheuttaja, jonka lisäksi mekaaninen ventilaatio altistaa myös lukuisille muille haitoille. Tämän vuoksi keskosten hoidossa pyritään suosimaan noninvasiivisia hengityksen tukimuotoja. Noninvasiivista hengityksen tukemista käytetään tukemaan keskosen omaa hengitystä, ennaltaehkäisemään intubaation tarvetta sekä estämään invasiivisen hoidon jälkeistä reintubaation tarvetta. Tässä kirjallisuuskatsauksessa on tarkasteltu vuosina 2001–2020 ilmestyneitä artikkeleita, katsauksia ja tutkimuksia. Katsauksessa käsitellään keskosten yleisimpiä keuhkosairauksia, ja niiden hoitoon käytettyjä noninvasiivisia hengityksen tukimenetelmiä, joita ovat korkeavirtausviikset (HFNC), nasaalinen ylipainehappihoito (nCPAP) sekä neuraalisesti säädelty hengitystuki (NIV-NAVA). Kirjallisuuskatsauksessa perehdytään NIV-NAVA:n käyttöön erityisesti pikkukeskosilla, eli raskausviikoilla 28+0 – 31+6-syntyneillä tai alle 1500 grammaa painavilla keskosilla. Kirjallisuuskatsauksen lopussa esitetään myös alustavia tuloksia tuoreesta Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) suoritetusta NIV-NAVA-tutkimuksesta pikkukeskosilla. Ennen katsauksen kirjoittamista osallistuin Tyksissä järjestetylle NAVA-kurssille sekä keräsin tutkimuspotilaista tietoa potilastietojärjestelmistä. Noninvasiivisen hengityksen tukemisen suosio keskosten hoidossa on lisääntymässä, ja siksi eri menetelmiä vertailevia tutkimuksia on paljon. Täysin yksiselitteisiä tuloksia ei kuitenkaan ole saatu korkeavirtausviiksiä ja nasaalista ylipainehappihoitoa vertailevissa tutkimuksissa eikä NIV-NAVA:a ja ylipainehappihoitoa vertailevissa tutkimuksissa. NIV-NAVA:n asema keskosten hoidossa on vielä vakiintumatta, johtuen sen tuoreudesta sekä tutkimusnäytön puutteesta. NIV-NAVA on kuitenkin erittäin tehokas noninvasiivinen hengityksen tukimuoto uusien erityisominaisuuksiensa ansiosta.
Keywords: NIV-NAVA, BPD, RDS, noninvasiivinen hengitystuki