Suun limakalvosairauksien paikallinen lääkehoito - Merentie, Taina; Willberg, Jaana (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Lähtökohdat Suun limakalvoilla esiintyy runsaasti erilaisia sairauksia, joita hammaslääkärin tulee osata diagnosoida ja hoitaa. Useimmiten diagnoosi tulee varmistaa koepalalla. Limakalvosairauksia voidaan hoitaa erilaisilla lääkeaineilla. Hammaslääkärin on tunnettava saatavana olevat lääkevalmisteet ja osattava ohjeistaa potilasta lääkkeiden turvalliseen käyttöön. Menetelmät Tähän artikkeliin on kerätty tietoa suun limakalvosairauksien lääkehoitoa koskevasta kirjallisuudesta ja julkaisuista. Artikkelissa käsiteltävät lääkkeet löytyvät Terveysportin ”lääkket ja hinnat”-tietokannasta, joka on Duodecimin, Kelan, Suomen Apteekkariliiton, Fimean, Lääketietokeskus Oy:n ja Suomen Lääkeohje Oy:n tuottama sivusto terveydenhuollon ammattilaisille. Tulokset Limakalvojen virus- ja bakteeritulehdukset hoidetaan oikein kohdennetulla lääkityksellä. Osa limakalvojen hoitoon käytetyistä lääkkeistä ei paranna varsinaista sairautta muutosten taustalla, vaan lääkehoidon tarkoituksena on saada limakalvosairaus hallintaan vähentämällä kipua, pienentämällä muutosten kokoa ja estämällä niiden jatkuva uusiutuminen. Lääkkeet parantavat potilaan elämänlaatua ja auttavat potilasta selviämään paremmin sairauden kanssa. Suurin osa suun limakalvojen hoitoon käytettävistä lääkkeistä on paikallisvalmisteita. Hammaslääkärin tulee tuntea lääkkeiden tavallisimmat vasta-aiheet ja yhteisvaikutukset. Johtopäätökset Suun limakalvosairauksien hoitoon on käytettävissä runsaasti erilaisia lääkkeitä. Hammaslääkäriltä vaaditaan perehtyneisyyttä lääkehoitohin ja jatkuvaa lääkealan seuraamista. Hammaslääkärien tulee myös tarvittaessa määrätä näitä lääkkeitä potilailleen ja ohjeistaa potilaita lääkkeiden oikeassa käytössä.