Lasten kirjoittamat päiväkirjat ja arkistojen hiljaisuus - Tuberkuloosin sairastaminen kahden tytön kirjoittamissa päiväkirjoissa vuosilta 1926-1930 ja 1939-1944 - Kuismanen, Mari (My University, 2025)
Tutkin kahden nuorena kuolleen tytön päiväkirja-aineistoja. Molemmat tytöt sairastivat tuberkuloosia ja menehtyivät siihen. Toinen sairasti 1920-luvulla ja toinen toisen maailmansodan aikaan. Yhteensä heidän päiväkirjojaan on kolmetoista, ja ne ovat osa SKS:n kirjallisuuden ja kulttuurihistorian kokoelman Päiväkirjat tutkimuskäyttöön keruuta, joka järjestettiin vuonna 1992. Tutkin, miten nämä tytöt käsittelivät sairastumistaan päiväkirjoissaan ja toisaalta, miten he sopivat arkistojen hiljaisuuden käsitteen alle. He ovat myös osa 2000-luvulla noussutta kiinnostusta käyttää lasten tuottamia aineistoja lähdeaineistona. Kaksi keskeisintä tutkimuskirjallisuutta tässä tutkielmassani on Archival Silences – Missing, Lost and, Uncreated Archives (2021) ja Matkaopas lapsuuden historiaan – Monitieteisiä näkökulmia ja menetelmiä (2022). Käytän lähiluvun menetelmää tutkiessani päiväkirjoja kronologisesti. Tytöt kirjoittavat sairastumisestaan, mutta myös paljon muusta elämästään. Päiväkirjoihin kirjoittaminen auttoi heitä kohdatessaan sairastumisen ja kuolemiseen liittyviä ajatuksia. Lasten tuottamien aineistojen vähyys liittyy sekä niiden aineistojen vähyyteen että näkemykseen siitä, ovatko ne tutkimisen arvoisia. Tuberkuloosin suhtautuminen ja sen hoito 1920-luvulta 1940-luvulle ei näytä juurikaan muutuneen näiden tutkimieni päiväkirjojen perusteella. Hygieniaan ja eristäytymiseen keskityttiin melko samalla tavalla. Molemmat tytöt käsittelivät suruaan ja epätietoisuutta parantumisestaan kirjoittamalla päiväkirjoihinsa. He uskoutuivat eri tasoin, toisaalta myös jättämällä liiallisen sairauden käsittelemisen pois. Lasten tuottamat arkistoaineistot ovat melko vähälle jäänyt tutkimuksen aihe sekä kiistanalainen. Arkistojen hiljaisuuden teemaan tutkimani päiväkirja-aineistot sopivat siten, että päiväkirjat piti valikoida naisten ja miesten päiväkirjoihin jaotellusta päiväkirjakeruusta itse. Tutkimassani Päiväkirjat tutkimuskäyttöön -keruussa ei siis tuoda varsinaisesti näitä lapsuudessa kirjoitettuja päiväkirjoja esiin. Toisaalta keruun järjestävät toivat aikansa aikaus- ja sanomalehdissä toiveensa siitä, että myös lapsuudessa kirjoitettuja päiväkirjoja lahjoitettaisiin.
Keywords: päiväkirjat, arkistot, arkistojen hiljaisuus, lapset, toinen maailmansota, tuberkuloosi, sairastaminen, 1920-luku, 1930-luku, 1940-luku, Suomi