Miten muuttaminen vaikuttaa sosioekonomiseen asemaan historiallisessa ja nykyajan Suomessa? - Järvinen, Katariina (My University, 2025)
Sosiaalisilla lajeilla, kuten ihmisillä, esiintyy sosiaalista hierarkiaa. Sosiaalinen asema vaikuttaa mm. resurssien saatavuuteen, joten korkeamman aseman tavoitteleminen on kannattavaa. Asema voi periytyä tai sen voi saavuttaa omalla toiminnalla esimerkiksi muuttamalla. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia historiallista ja nykyajan Suomea demografisen sukupuuaineiston avulla ja tutkia, miten muuttaminen on vaikuttanut sosioekonomiseen asemaan sekä, miten aseman periytyminen on muuttunut aikojen välillä. Historiallinen aika ajoittuu vuosiin 1750–1889 ja nykyaika 1970–2022 välille ja kummassakin aineistossa on kolme eri sosioekonomista luokkaa (matala, keskiluokka, korkea). Vertailen vanhempien, eli lapsuuden, sosioekonomista asemaa omaan aikuisuuden sosioekonomiseen asemaan, mikä on määritelty lähellä 30-vuoden ikää. Sen avulla pystyn tutkimaan aseman periytyvyyttä ja analysoimaan miten lapsuuden asema vaikuttaa aikuisuuden aseman muutoksiin. Tutkimuskysymykset ovat: (1) miten voimakkaasti sosioekonominen asema periytyy, (2) pystyykö muutolla vaikuttamaan omaan asemaansa sekä (3) miten periytyvyys, ja muuton vaikutukset ovat muuttuneet ajan myötä? Ensimmäisenä hypoteesina oletin aseman periytyvän voimakkaammin matalimmalla ja korkeimmalla luokalla, mikä toteutuu molemmilla ajoilla, mutta historiassa asema periytyy myös keskiluokalla. Resurssien määrät vaihtelevat luokkien välillä, mikä aiheuttaa erilaisia mahdollisuuksia aseman muutokselle ja pysyvyydelle. Toisena hypoteesina oletin muuton parantavan sosioekonomista asemaa, mutta se toteutuu vain nykyaikana eikä historiallisena aikana. Historiallisena aikana muuttoja oli vähemmän ja muutto laski sosioekonomista asemaa. Nykyaikana suurin osa nuorista aikuisista muuttaa ja muutto nostaa asemaa. Kolmantena hypoteesina oletin sosioekonomisen aseman periytyvyyden ja muuton vaikutuksen näkyvän voimakkaammin historiallisella ajalla kuin nykyajalla. Sosioekonominen asema periytyy voimakkaammin historiallisella ajalla mutta muutto vaikuttaa nykyäänkin. Tämä tutkimus korostaa muuttamisen ja sosioekonomisen aseman merkitystä yksilön elämänkulkuun, sekä tuo esiin, kuinka yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat sosiaaliseen liikkuvuuteen pitkällä aikavälillä.
Keywords: Sosioekonominen asema, Muutto, Dispersaali, Periytyminen, Historia, Nykyaika