Merenkulkijoiden liikkuvuus osana suomalaisia muuttoliikkeitä. - Pirita Frigren (Siirtolaisuusinstituutti, 2022)
Merimiehet ovat ammattiryhmänä olleet pitkään niin historioitsijoiden, kulttuurintutkijoiden kuin yhteiskuntatieteilijöidenkin kiinnostuksen kohteena. Moneen muuhun ammattiin nähden merenkulkuun liittyy erityisiä piirteitä kuten työ eristetyissä olosuhteissa luonnon armoilla ja kaukana kotoa. Vaikka työskentelyolosuhteet ja työkulttuuri ovat muuttuneet hyvin paljon purjemerenkulun ajoista, on eräs seikka merimiesten työssä pysynyt ennallaan. Työ on itsessään liikkuvaista, kansainvälistä ja tarjoaa edellytyksiä muuttaa työtilaisuuksien perässä ulkomaille. Johdantoartikkeli esittelee käsillä olevaa tieteellistä kokoomateosta merimiesten ammattikunnan, muuttoliikkeiden ja siirtolaisuuden suhteesta 1700-luvulta nykypäivään.
Merenkulkijoiden siirtolaisuus: Näkökulmia 1700-luvulta nykypäivään.